Bez hrvatskih turističkih vodiča u realnom sektoru ne postoji kulturni turizam u Hrvatskoj

Prostor Republike Hrvatske toliko je bogat ostatcima materijalne i nematerijalne baštine koje su nam generacije naših predaka ostavile na čuvanje i pažljivo upravljanje da ih ponosno prepustimo našim nasljednicima,...

Prostor Republike Hrvatske toliko je bogat ostatcima materijalne i nematerijalne baštine koje su nam generacije naših predaka ostavile na čuvanje i pažljivo upravljanje da ih ponosno prepustimo našim nasljednicima, da je naprosto nemoguće zamisliti jednog escorta iz Njemačke, Slovenije, Austrije ili Mađarske da može na istinit i kvalitetan način obaviti vođenje po cijelom prostoru Hrvatske.

Hrvatske turističke atrakcije i hrvatski kulturni temeljci (lokaliteti, cjeline i znamenitosti) su u svojoj osnovi jedan fluidni međuodnos između znamenitosti, markera i turista, a hrvatski turistički vodiči su kontinuirani markeri (tumači i interpretatori) hrvatske kulture. Ponavljam već tisuću puta: bez hrvatskih turističkih vodiča u realnom sektoru ne postoji kulturni turizam u Hrvatskoj! Osim u birokratskom dokumentu ili naputku te znanstvenoj literaturi. Ne očekujete valjda da će se turisti tijekom obilaska naše predivne zemlje lupati zakonskim aktima ili knjigama da bi shvatili simbole, značenja i vrijednosti našeg kulturnog izražaja ili nekog vrijednog ostatka iz naše bogate prošlosti!?

Na sva dosadašnja nastojanja turističkih vodiča Hrvatske da objasne kako se turističko vođenje po povijesnim prostorima, zaštićenim lokalitetima, povijesnim urbanim cjelinama i sakralnim znamenitostima ne može svesti na „pružanje usluga u turizmu“ neke direktive ili naputka, turistički vodiči Hrvatske su se našli ispred rafalne paljbe naputaka, pod zakonskih akata, sumnjivog pa čak i netočnog čitanja zakonskih članaka, EU direktiva koje su krajnje uopćene, prijetnji sankcijama, prijetnji penalima, prijetnji, prijetnji, prijetnji ne zna se od koga i ne vidi se čime.

Turistički vodiči RH su dočekani od strane predstavnika nadležnih institucija RH s dobro naoštrenim papirnatim nožem birokratskih pravilnika, naputaka, direktiva, i nejasnih tumačenja. I porezali su se na to birokratsko oružje, gotovo do srca. Ukoliko uistinu postoji uvjerenje da je „čovjek ključ uspjeha u hrvatskom turizmu“, onda se treba zapitati kome naši predstavnici turizma daju ključeve hrvatskog kulturnog identiteta i hrvatskog kulturno-povijesnog nasljeđa, onog materijalnog i nematerijalnog. Kome se uistinu daje za pravo interpretirati naš pobjedonosni Domovinski rat i krvlju i mukom osvojeni suverenitet?!

Turistički vodiči RH se uistinu nadaju da djelatnici i dužnosnici vladinih institucija i ministarstava koji nas predstavljaju nemaju namjeru svesti hrvatsko materijalno i nematerijalno nasljeđe i hrvatski nacionalni identitet na razmjensku vrijednost u visini jedne obične dnevnice jednog upitnog pratitelja iz Njemačke, Austrije, Slovenije ili Mađarske!?

Mi bi tada to zaista mogli nazvati flagrantnim primjerom vazalskog mentaliteta prema pojedinim predstavnicima predatorskog turističkog kapitalizma iz pojedinih zemalja EU.

Autor: Magistar znanosti Vinko Bakija, viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, Sveučilište u Zadru

 

POVEZANA VIJEST:

KOME JE U INTERESU OVA VULGARIZACIJA I DEREGULACIJA PRUŽANJA USLUGA TURISTIČKOG VOĐENJA NA PROSTORU HRVATSKE?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN