Milijun kuna za razvoj turističke infrastrukture Međimurja

Ministar turizma Gari Cappelli danas je posjetio Međimursku županiju, gdje se u Čakovcu sastao sa županom Matijom Posavcem s kojim je razgovarao o razvoju turizma na kontinentu i razvojnim...

Ministar turizma Gari Cappelli danas je posjetio Međimursku županiju, gdje se u Čakovcu sastao sa županom Matijom Posavcem s kojim je razgovarao o razvoju turizma na kontinentu i razvojnim projektima u županiji. Također, održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za dva interpretacijskih cenatra.

U ovom trenutku u pripremi su turistički projekti u vrijednosti od oko 8 milijuna kuna u Međimurskoj županiji te su se smještajni kapaciteti povećali za 30 posto. Velika pozornost posvetit će se razvoju posebnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam kroz valorizaciju kulturne baštine, zatim zdravstveni i sportski turizam, cikloturizam te enogastronomija, istako je Župan Posavec te naglasio kako turizam ima zaista veliki potencijal za poticanje cjelokupnog gospodarstva, ali i drugih industrija kao što je poljoprivreda te će se stoga i posebna pozornost posvetiti povezivanju turizma i gastro proizvoda kroz seoski turizam, ali i druge oblike turizma.

Ministar Cappelli tom prilikom izrazio je veliko zadovoljstvo pristupom, planiranim aktivnostima i te razvojem turizma u Međimurskoj županiji. „Međimurje kao turistička destinacija pruža izniman doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske, segmentu čiji ćemo razvoj kroz brojne potpore u Ministarstvu turizma intenzivno poticati i u nadolazećem razdoblju. Bogato prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma te eno-gastronomije,  Međimurje se ucrtalo na europsku kartu atraktivnih turističkih destinacija što potvrđuju i odlični turistički rezultati. To je rezultat kontinuiranog ulaganja javnog sektora i turističke zajednice, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, ali i potvrda predanog i kreativnog rada svih turističkih djelatnika koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma.  Čestitam svima na odličnim rezultatima te rado ističem Međimursku županiju kao odličan primjer kako razvijati turizam na temeljima održivog razvoja i destinacijskog menadžmenta pri čemu su najvažniji čovjek, kultura i tradicija“ istaknuo je ministar Cappelli.

Tijekom boravka, ministar Cappelli je obišao multimedijalnu postavu Centra za posjetitelje Ekomuzeja Mura. Tom je prigodom održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt „Skelarska drvena kuća – interpretacijski centar“ koje Ministarstvo turizma sufinancira iznosom od 231.800,00 kuna te projekt „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ sa iznosom 700.000,00 kn. Na svečanom potpisivanju ugovora uz ministra turizma Garija Cappellija su sudjelovali načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin.

Za razvoj cjelogodišnjeg turizma iznimno je bitno posjetiteljima ponuditi kvalitetne i raznovrsne usluge i ponude čime se ujedno povećava cjelokupni dojam i atraktivnost destinacija. Upravo stoga u Ministarstvu turizma kroz program dodjele bespovratnih sredstava  iz Fonda za razvoj turizma podržavamo i potičemo projekte usmjerene na  razvoj javne turističke infrastrukture kao što je uređenje ili izgradnja centara za posjetitelje, biciklističkih, jahačkih ili pješačkih ruta te novih plaža, čime se stvara nova atrakcijska osnova, odnosno dodatni motivi dolaska u destinaciju. Vjerujem kako će ovi interaktivni interpretacijski centri biti nova turistička atrakcija te dodatan motiv dolaska brojnih gostiju u Međimursku županiju.“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom svečanog potpisivanje ugovora.

Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Sv. Martina na Muri i cijeloga Međimurja koji će se nalaziti u sklopu turističke destinacije Ekomuzej Mura. Ekomuzej Mura obuhvaća područje uz rijeku Muru uz hrvatsku i slovensku granicu te nudi izniman mozaik biodiverziteta te krajobrazne i kulturne raznolikosti, tradicijskih znanja, koja su očuvali starosjedioci te etnološki obojenih tradicijskih manifestacija.

/// MINISTARSTVO TURIZMA S 20 MILIJUNA KUNA SUFINANCIRA PLAŽE, CENTRE ZA POSJETITELJE I INTERPRETACIJSKE CENTRE

„Interpretacijski centar Dravski zlatari“ se nalazi u središtu naselja Donji Vidovec – posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata. Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju „ispiranja zlata“ dok je do sada to bilo moguće samo 1-2 mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gostima će se tako uz pomoć najnovijih tehnologija i multimedija na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara.

Prema podacima iz sustava eVisitor Međimursku županiju je od početka godina do polovice prosinca posjetilo 68 tisuća gostiju koji su ostvarili 162 tisuće noćenja, a što predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Međimursku županiji bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije dok su najposjećenije destinacije bile Sveti Martin na Muri, Čakovec te Prelog.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN