Grad Poreč: Investicija Pical donosi 600 novih radnih mjesta i oko 4 milijuna eura svake godine u proračun

Cjelogodišnji i održivi turizam koji doprinosi lokalnoj zajednici.

Autor:  HrTurizam.hr

22. ožujka 2024.

Valamar je u gradskoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo organizirao predstavljanje investicije Pical, najvećeg pojedinačnog ulaganja u turizam u Hrvatskoj vrijednog 139 milijuna eura, koje će osigurati cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, sadržaje otvorene široj javnosti, te doprinos lokalnoj zajednici odnosno poboljšati će kvalitetu života stanovnika Grada Poreča.

Konkretno, investicija Pical donosi 600 novih radnih mjesta i oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča-Parenzo

Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine, a pretprodaja, zapošljavanje i edukacija djelatnika započet će već ove godine. Hotel Pical nudit će oko 600 stalnih radnih mjesta visoke vrijednosti s ciljem zapošljavanja lokalnih djelatnika s prebivalištem u gradu Poreču, čime će se pozitivno utjecati na lokalnu ekonomiju.

Procjena je da će, kroz poreze i davanja vezana uz hotel Pical, Valamar godišnje u proračune uplaćivati oko 19 milijuna eura, od čega oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča-Parenzo.

„Izgradnja hotela Pical imat će pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i društvo. Procjenjujemo da će iz poslovanja hotel Pical uplaćivati oko 4 milijuna eura svake godine u proračun Grada Poreča. Takva značajna financijska sredstva mogu pomoći Gradu riješiti neka od važnih potreba građana, poput poboljšanja uvjeta rada u školama, vrtićima ili sportskim klubovima. Valamar Riviera i Grad Poreč već dugi niz godina surađuju na projektima poboljšanja kvalitete života naših sugrađana i siguran sam da će uređenje zone Pical biti primjer dobre prakse održivog razvoja turizma., izjavio je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara. 

Važan faktor: Sadržaji otvoreni široj javnosti i suradnja sa Sportskom zajednicom Grada Poreča

Api 4

Hotel Pical imat će 5* i radit će tijekom cijele godine, uz obilje raznovrsnih sadržaja za različite oblike odmora što će povećati kvalitetu porečkog turizma i života lokalnog stanovništva.

Plaža Pical, svi sportski i zabavni sadržaji, unutarnji bazen, šetnice i ostali rekreacijski sadržaji bit će otvoreni široj javnosti, odnosno moći će ih koristiti gosti, posjetitelji i lokalno stanovništvo.

Valamar je također potvrdio nastavak suradnje sa Sportskom zajednicom Grada Poreča za cjelogodišnje korištenje 25-metarskog unutarnjeg bazena, kao i vanjskog bazena u hotelu Pical kao doprinos kvaliteti treninga djece, sportaša i promociji sporta u lokalnoj zajednici. 

Pozdravljamo nastavak ove investicije koja će pomoći da Poreč ostvari cjelogodišnji turizam. Vjerujem da će i kongresni centar budućeg Picala pridonijeti ugošćivanju raznih kongresa tijekom cijele godine, jer se već sada etabliramo i u sferi sajmova, kao i brojnih sportskih natjecanja, čime je popunjenost naše dvorane Žatika gotovo cjelogodišnja. Poreč će prvi put dobiti i veliki unutarnji sportski bazen koji će biti otvoren cijele godine, što predstavlja posebnu vrijednost za porečke sportaše i rekreativce, građane. Dodatno, cijela će zona biti okružena rekreacijskom stazom te brojnim šetnicama i javnim sadržajima, otvorena i dostupna za sve Porečane i sve naše goste, kao jedna od omiljenih rekreativnih zona u našem gradu.“, izjavio je Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča.

Produljenje sezone i pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju 

Zona Pical postat će najatraktivnija turistička zona u Hrvatskoj koja će imati i jedan od najboljih kongresnih centara s multifunkcionalnom dvoranom kapaciteta do 1.200 sudionika te najveću igraonicu za djecu u Istri „Maro World“.

U Picalu se očekuje cjelogodišnji boravak od 1.500 do 2.000 gostiju dnevno i to onih s visokom platežnom moći, čime se pozitivno utječe i na potrošnju izvan hotela, koja je procijenjena na razini od oko 15 milijuna eura godišnje. 

Valamar je u 2023. godini proširio suradnju s Gradom Porečom-Parenzo upravo u zoni Pical izgradnjom vrtića, što je osiguralo dodatna mjesta za djecu porečkih obitelji.

Već dugi niz godina Valamar na Picalu podržava rad Društva „Naša djeca“ u organizaciji Dječjeg ljetnog kampa, gdje djeca iz Poreča i okolice provode ljeto u igri i učenju novih vještina. Izgradnjom hotela Pical omogućit će se dodatno uređenje plaža te javne turističke infrastrukture koja će povećati kvalitetu boravka gostiju i biti na raspolaganju građanima grada Poreča. 

Foto: Grd Poreč / Valamar / ilustracija: hrturizam

Autor:  HrTurizam.hr

22. ožujka 2024.