Grad Vukovar prvi grada u Hrvatskoj koji je uveo digitalni turistički vodič pomoću beacon tehnologije

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, voditelj projekta za tvrtku Oroundo Darko Bilandžić i direktorica TZ Vukovar Jasna Babić predstavili su u Gradskoj vijećnici mobilnu aplikaciju...
Foto: Grad Vukovar

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, voditelj projekta za tvrtku Oroundo Darko Bilandžić i direktorica TZ Vukovar Jasna Babić predstavili su u Gradskoj vijećnici mobilnu aplikaciju Oroundo.

Grad Vukovar je uložio znatne napore i sredstva u turističku promidžbu grada Vukovara, pa je u proteklo vrijeme uvedena aplikacije „Vukovar na dlanu”, a u suradnji s TZ Vukovar izrađene su i nove brošure o gradu Vukovaru. Novina koju ćemo danas predstaviti je Oroundo mobilni vodič kroz grad“, rekla je Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Aplikaciju, koja koristi modernu beacon tehnologiju, prvu je u Hrvatskoj implementirao upravo Muzej vučedolske kulture, a na ovaj način posjetiteljima je povećana razina dostupnosti i konzumiranja sadržaja kroz suvremenu tehnologiju koja donosi tekstove na više stranih jezika, audio vodič, pregledavanje fotografija i nudi geo-lokaciju svih turističkih sadržaja.

Darko Bilandžić, voditelj marketinga Muzeja Vučedolske kulture, rekao je da se nakon uvođenja moderne beacon tehnologije za Muzej Vučedolske kulture i pozitivnih reakcija na istu, rodila ideja da se takvo nešto izradi i za grad Vukovar. Bilandžić je pojasnio kako je beacon tehnologija trenutno najmodernija vrsta kulturne turističke promidžbe, a Vukovar će ovom aplikacijom postati zanimljiviji i interaktivniji kada se kroz njega bude šetalo. “Nakon što je Muzej vučedolske kulture prvi instalirao ovu tehnologiju i postao prvi muzej koji se služi istom sada možemo reći da i Vukovar polako postaje smart city. Jednostavnom instalacijom Oroundo aplikacije svaki Vaš smartphone može postati turistički vodič kroz Vukovar. Iznimno mi je drago reći da upravo Vukovar prvi u Hrvatskoj koristi ovu aplikaciju i noviju beacon tehnologiju” ističe Bilandžić

Foto: Grad Vukovar

Foto: Grad Vukovar

Na terenu cijela stvar funkcionira tako da se na atrakcije u gradu pričvrsti beacon odašiljač koji korisniku aplikacije, kada se nalazi u njegovoj blizini automatski pruža informacije o objektu ili mjestu na kojem se trenutno nalazi. Odašiljač je trenutno postavljen na 23 mjesta, a iz grada Vukovara ističu kako će se lokacije svakako još širiti. Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Vukovar prvi grad u Hrvatskoj koji se svrstava u red Smart city-a te da njegovi posjetitelji uz aplikaciju mogu biti samostalniji u otkrivanju kulturnih, ali i memorijalnih centara na području grada Vukovara.

Aplikacija će za android i IOS uređaje biti dostupan od 1. prosinca 2016. godine, a za njezinu uporabu je nakon instaliranja iste na pametni telefon potrebno uplatiti 4 EUR kako bi korisniku pristigao kod za korištenje aplikacijom.

Povezane vijesti: