HAC pokrenuo aplikaciju o stanju u prometu u realnom vremenu

LiveTrafficHR

Autor:  HrTurizam.hr

23. svibnja 2024.

Danas je u organizaciji Hrvatskih autocesta predstavljen projekt „Crocodile 3 Croatia“ i mobilna aplikacija LiveTrafficHR. 

Svakom vozaču na putovanju do svoje destinacije važna je informacija o stanju u prometu. Da bi postigli što bolju razmjenu podataka i informacija u realnom vremenu pokrenut je međunarodni projekt Crocodile 3 Croatia.  Projekt je sufinanciran EU fondovima kroz CEF Transport (Connecting Europe Facility – Instrument za povezivanje Europe) i obuhvaća sedam država članica Europske unije iz srednje i istočne Europe ili točnije Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku.

Ovim projektom osigurano je koordinirano upravljanje i nadzor  prometa i unapređenje sustava informiranja, a što će putnicima omogućiti visokokvalitetne podatke u realnom vremenu duž cijele mreže autocesta u Republici Hrvatskoj, navode iz HAC-a.

Sam projekt je predvidio i prekograničnu suradnju i razmjenu podataka između susjednih zemalja, a obzirom da koridori obuhvaćaju države koje imaju veliki prekogranični promet a koriste se različitim jezicima, suradnja i razmjena informacija nameće se kao imperativ.

Mobilna aplikacija LiveTrafficHR im za cilj olakšali dotok važnih i relevantnih informacija do svakog vozača i putnika tj. informacije o stvarnom stanju u prometu na autocestama u RH.

LiveTrafficHR aplikacija omogućuje razmjenu informacija između korisnika i upravitelja autocesta, registirani korisnici mogu sudjelovati u prijavi događaja na autocesti putem aplikacije, obavijesti o događajima na autocesti od upravitelja autoceste, službene informacije u realnom vremenu – radovi, prometne nesreće, objekti na kolniku, radna vremena benzinskih postaja itd., planiranje putovanja unaprijed – info o najavljenim radovima i planiranom trajanju radova na autocesti, upravljanje prometom unaprijed definiranim i mjerodavnim obilaznim pravcima za sve ili pojedinu skupinu vozila itd.

Predstavljajući mobilnu aplikaciju, Davor Bičanić iz HAC-a izjavio je kako im nije bio cilj razviti samo klasičnu navigaciju, već su napravili mobilnu aplikaciju koja objedinjuje podatke s kojima raspolažu upravitelji autocesta u Hrvatskoj. Što znači kako su informacije u aplikaciji o stanju cesta uz HAC i podaci Bina Istra-e i Autoceste Zagreb - Macelj.

"Projekt predstavlja suradnju javne uprave, upravitelja autocestama i državnim cestama te pružatelja usluga u stanju u prometu. Rezultat je visokokvalitetna usluga za putnike na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi", kazala je direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur.

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteorološkim uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.  

LiveTrafficHR aplikacija dostupna je u Google i Apple trgovini.

 

Autor:  HrTurizam.hr

23. svibnja 2024.