HGK traži smanjenje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo

Smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto od početka 2020. donijet će višestruke pogodnosti gospodarstvu – naglašavaju iz Hrvatske gospodarske komore ( HGK ).  Svoja pozitivna očekivanja iz HGK argumentiraju...

Smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto od početka 2020. donijet će višestruke pogodnosti gospodarstvu – naglašavaju iz Hrvatske gospodarske komore ( HGK ). 

Svoja pozitivna očekivanja iz HGK argumentiraju rezultatima Studije o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske koju je naručila HGK još 2018. godine, a koja jasno pokazuje da će se ovim potezom smanjiti siva ekonomija, povećati plasman domaćih proizvoda, poduzetnicima će rasti promet i investicije, a posljedica toga bit će otvaranje novih radnih mjesta. 

Zato je Hrvatska gospodarska komora pozdravila odluku da se rastereti ugostitelje,ističe predsjednik HGK, Luka Burilović, koji jedodao kako time naše cjelokupno gospodarstvo postaje konkurentnije. 

Hrvatska je dosad imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve smo više gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru“ istaknuo je Burilović, istaknuvši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Foto: Helena Lopes, Pexels.com

Inače, za trajanja e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK predložilo je da se snižena stopa PDV-a proširi i na pripremanje i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Prijedlog je djelomično prihvaćen samo u dijelu pripremanja i usluživanja jela izvan ugostiteljskog objekta (catering).

I dalje ne odustajemo od zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo.

– Dražen Boban, predsjednik Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK

Iz Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK naglašavaju da će ustrajati na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo. „Riječ je o pretežno domaćim proizvodima, a ugostiteljima koji se ne bave pripremom i usluživanjem jela i slastica će se omogućiti nužan prostor za podizanje plaća zaposlenika i ulaganje u kvalitetu usluge. Kako bi ostali konkurentni na globalnom turističkom tržištu, potrebno je omogućiti jednake uvjete poslovanja za cjelokupnu ugostiteljsku djelatnost“, pojasnio je predsjednik UdruženjaDražen Boban. 

Prema podacima Digitalne komore, u 2018. godini u Hrvatskoj je aktivno poslovalo više od 7500 tvrtki koje se bave djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića (NKD 56) s ukupnim prihodom od više od 11 milijardi kuna i s više od 41 tisućom zaposlenih. „Te brojke dovoljno govore o važnosti sektora ugostiteljstva koji muku muči s nedostatkom radnika i držanjem koraka za stranom konkurencijom. Zato je svako rasterećenje poslovanja ugostiteljske industrije korak u pravom smjeru“, zaključio je Boban.  

Kako je već najavljeno iz ugostiteljskih krugova, zbog smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto neće doći do manjih cijena, nego će se ta razlika investirati u podizanje kvalitete i povećanje plaća radnicima u ugostiteljstvu.

PRILOG: Studija o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske

Naslovna fotografija: Matan Segev, Pexels.com

Povezane vijesti: