Hrvatska obrtnička komora oslobodila sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore donio je Odluku kojom traži Skupštinu da oslobodi sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020. godine. Dragutin...

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore donio je Odluku kojom traži Skupštinu da oslobodi sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020. godine.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a istaknuo je kako smatraju kako isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize. “Vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, tražimo otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta

Hrvatska obrtnička komora o mjerama za pomoć obrtništvu i gospodarstvu zbog pandemije korona virusa

Ne možemo reći da smo zadovoljni onim što je zaključno i ponuđeno  gospodarstvu, ističu iz HOK-a kao osvrt na mjere za pomoć gospodarstvu.

Svi moraju biti svjesni da je svaki otpušteni radnik potencijalni budući iseljenik. To se posebno odnosi na radnike u obrtničkim zanimanjima, a koji su majstori svog zanata. Ako se isto dogodi, na gospodarstvu će ostaviti ožiljak koji će teško zarasti. Ljudi su za svako gospodarstvo ipak najveća vrijednost, naglašavaju iz HOK-a.

Foto: Dragutin Ranogajec / HOK

Vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima tražili smo jačanje mjera te predložili otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta, istaknuo je predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec te dodao: „Mjere trebaju biti snažnije, a Vlada mora suspendirati i Zakon o radu. Također, tražimo i suspenziju kolektivnih ugovora”.

Ranogajec je također dodao kako u pogledu kriterija za odobravanje pomoći smatra nužnim da se ona što žurnije odobri svim obrtnicima jer oni nemaju neki drugi izvor sredstava za život.

HOK objavio Obrazac za prijavu privremenog zatvaranja sustava fiskalizacije

Poslovanje velikog dijela poduzetnika trenutno se odvija u otežanim uvjetima. Dolazi do privremenih zatvaranja ili do promjene radnog vremena uzrokovanih preporukama nadležnih službi ili radi vlastitih potreba. No sve promjene u skladu sa zakonskim odredbama potrebno je dostaviti propisanim načinom.

Hrvatska obrtnička komora za sve one koji ne koriste sustav e-građani ili ga nisu u mogućnosti koristiti, a trebaju ispuniti Obrazac za prijavu privemenog zatvaranja sustava fiskalizacije, dijeli poveznicu za preuzimanje dokumenta.

U nastavku daju i upute Porezne uprave RH za ispunjavanje obrasca:

Ispunjavaju se podaci koji su označeni sa: “X”.

U rubrici: “Status poslovnog prostora” – navesti: “privremeno zatvoren”.

U rubrici: “Napomena” – navesti: “vrijedi od 19.3.2020. sukladno mjerama ograničavanja prijenosa bolesti COVID-19 do opoziva”.

Ispunjeni obrazac poslati/dostaviti nadležnoj Poreznoj upravi RH. Kad prestanu okolnosti i uvjeti zbog kojih je prostor privremeno zatvoren, ponovno je potrebno ispuniti obrazac i poslati Poreznoj upravi RH samo će status poslovnog prostora biti “otvoren”.

Izvor: Hrvatska obrtnička komora
Foto: Pixabay

Povezane vijesti: