Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a podnio ostavku nakon "nespretne" izjave

U sklopu 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održao prošli tjedan u Tuhelju, Franz Letica predsjednik Ceha ugostitelja i turisti...

Autor:  HrTurizam.hr

4. prosinca 2023.

U sklopu 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održao prošli tjedan u Tuhelju, Franz Letica predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, referirajući se na temu manjak radne snage u Hrvatskoj, izjavio je: 

"Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura", izjavio je Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u sklopu 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održao prošli tjedan u Tuhelju.

Diskriminirajuća ili nespretno izrečena izjava, kako danas navodi predsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a izazvala je val negativnih reakcija, a nakon koje su danas iz Hrvatske obrtničke komore ( HOK ) poslali priopćenje kako je Franz Letica podnio ostavku na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

"Ovim putem obavještavamo da je Franz Letica podnio ostavku na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uslijed nespretne izjave o stranim radnicima koju je uputio ovoga tjedna na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika. Zahvaljujemo gospodinu Letici na predanom angažmanu u zastupanju interesa ugostitelja i turističkih djelatnika.Još jednom napominjemo kako normalno funkcioniranje hrvatskog obrtništva uvelike ovisi o inozemnoj radnoj snazi te da su u Hrvatsku dobrodošli svi pojedinci koji mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, a na svima nama je da stvorimo sustav koji će svakom pojedincu omogućiti bržu integraciju u društvo i poslovni sustav. Ističemo da se Hrvatska obrtnička komora protivi svakoj diskriminaciji na temelju roda, spola, etničkog porijekla te religijskog opredjeljenja.priopćili su iz HOK-a.

Franz Letica: Svjestan sam da je takva nespretno izrečena izjava neoprostiva

"Kao osoba odgojena u duhu poštovanja prema različitostima, naučen da cijenim sve kulture ovoga svijeta te da isto tako odgajam i svoju djecu, duboko sam potresen incidentom koji se nedavno dogodio. Bez sumnje, moj nedavni komentar nije odražavao ni moje osobne stavove niti stavove Ceha kojeg sam imao čast predstavljati. To nije bila namjera, niti bi trebalo biti opravdanje. Svjestan sam da je takva nespretno izrečena izjava neoprostiva, posebice u svjetlu važnosti poštovanja svih ljudi, bez obzira na porijeklo, kulturu ili uvjerenja. Ovakvi incidenti ne smiju biti umanjena ili zanemarena stvar. Oni imaju potencijal nanijeti štetu ne samo meni osobno, već i ugledu našeg Ceha i Hrvatske obrtničke komore. Stoga, ali s potpunim osjećajem odgovornosti prema svima vama i prema vrijednostima koje zastupam, donosim odluku o ostavci na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a“, istaknuo je Franz Letica pri obrazloženju svoje ostavke na mjestu predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Na kraju ističemo šest zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, koji je upućen sa 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji su kricialni za ugostiteljski i turistički sektor kako bi se i dalje mogao rasti i razvijati. 

1. Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.

2. U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'' s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.

3. Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan. 

4. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu. 

5. Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.

6.Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.

 

Autor:  HrTurizam.hr

4. prosinca 2023.