Hrvatska i dalje u zelenom. Nova pravila za izdavanje COVID potvrda

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je jučer ažuriranu kartu Europe, prema kojoj je Hrvatska i dalje u zelenoj boji, što je odličan vijest za naš...

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je jučer ažuriranu kartu Europe, prema kojoj je Hrvatska i dalje u zelenoj boji, što je odličan vijest za naš turizam. 

S druge strane, velike probleme imaju Portugal i Španjolska, koje su većinom u crvenoj boji.

Nova pravila izdavanja COVID potvrda

Od jučer su na snazi su nova pravila o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Republici Hrvatskoj. Novom izmjenom je omogućeno izdavanje potvrda osobama koje su preboljele COVID 19 te su primile jednu dozu cjepiva.

Potvrdu mogu zatražiti osobe koje su cijepljene s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će im biti valjana 210 dana od dana primitka cjepiva.

Foto: ECDC

Jučer je i najavljeno kako se ide na produljenje covid-potvrda za građane koji su među prvima primili cijepivo, te će se covid potvrda produlkjiti na 10 mjeseci, a ne 6 kao što e do sada bilo.

/ / / Mobilna aplikacija CovidGO dostupna na Google Play i Apple Store

Mobilna aplikacija CovidGO za provjeru EU digitalnih COVID potvrda, osim na Apple Store trgovini aplikacija, dostupna je i u Google Play trgovini. 

Do jučer, najmanje jednom dozom cijepljeno je 45.4 posto odraslog stanovništva. Hrvatskoj, odnosno 37.6 posto ukupnog stanovništva. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN