Hrvatska konačno dobiva Hitnu helikoptersku medicinsku službu

Helikopterska hitna medicinska služba ( HHMS ) je stvar civilizacijskog dosega, a tek onda i dodana vrijednost turizma. Pogotovo u kontekstu 2023. god...

Autor:  HrTurizam.hr

6. listopada 2023.

Helikopterska hitna medicinska služba ( HHMS ) je stvar civilizacijskog dosega, a tek onda i dodana vrijednost turizma. Pogotovo u kontekstu 2023. godine kao i činjenice kako Hrvatska ima veliki broj nastanjenih otoka i ruralnog prostora. HHMS znatno povećava dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj za lokalno stanovništvo, a samim time imamo i dodanu vrijednost kroz turizam gdje nas svake godine posjeti preko 20 milijuna turista. 

Hrvatske je sigurna zemlja i to turisti itekako prepoznaju. Uz HGSS sada ćemo imati i HHMS koji će sasvim sigurno dodatno pozicionirati Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Pogotovo kada znamo da se naš turizam najviše bazira na ljetne mjesece i obiteljski turizam. 

Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe ( HHMS ) u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma KB Dubrava nadomak smo uspostave Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura.

"Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na svečanoj primopredaji potpisanih ugovora i probnom letu Hitne helikopterske medicinske službe.

U planu 4 baze: Rijak i Split te Zagreb i Osijek 

F7gncdnwcaa9tko copy

Potpisanim Ugovorima o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj prethodila je stručna studija i suglasnost Vlade resornom ministarstvu te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za Grupu 1.  za dvije lokacije - baze Rijeka i Split i za Grupu 2 za dvije lokacije - baze Zagreb i Osijek.

Za obje grupe predmeta nabave, sukladno EU proceduri, odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. - ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. - Eli-Adriatik d.o.o.
 
Spomenuti Ugovori o javnoj nabavi za obje grupe planirani su za razdoblje od 7 godina od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.
 
Provodimo reforme s pacijentom u fokusu pod geslom Zdravlje je prvo
 
Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja je istaknuo je da današnji dan predstavlja ne samo prekretnicu za građane i posjetitelje Hrvatske već i značajan trenutak za spomenutu zajednicu ponuditelja koja je u potpunosti spremna prenijeti najbolju europsku praksu u upravljanju hitnim medicinskim uslugama u Hrvatskoj s glavnim ciljem spašavanja ljudskih života. Helikopteri koji će biti raspoređeni bit će najsuvremeniji Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke, te fleksibilni Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka.

Po dojavi, posada mora biti spremna na uzlijetanje u roku od tri do pet minuta. 

A61b8f851ee3d7a5d8c7179ab06ecbcb

 „Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da sa skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama i postojećom zemaljskom hitnom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život u svakom dijelu Hrvatske. Time ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine i pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili“, istaknuo je ministar zdravstva.
 
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je da upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji  povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

Po planu, uspostava ABC sustava – zemaljska, pomorska i helikopterska pomoć je da se do kraja ove godine završe edukacije, a početkom drugog kvartala 2024. godine HHMS trebao bi raditi radi u punom obimu.

Hitna helikopterska medicinska služba znatno povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na cijelom svom području, a HHMS bi s radom trebao započeti tj. biti operativan u prvom kvartalu 2024. godine.

Uspostavom ovog modela HHMS-a, RH će se pridružiti većem broju europskih zemalja koje ga već primjenjuju, poput Njemačke, Italije, Austrije, Danske, Češke i Slovačke, a gdje se pokazao kao iznimno ekonomičan i učinkovit.

Hrvatii nemaju percepciju koliko sigurnost igra ključnu ulogu za naš turizam i koliko smo ustvari sigurna zemlja jer nam je to normalno. I zato je ovo vijesti koju svi turistički dionici moraju podijeliti sa svojim gostima i preko svojih medijskih i društvenih kanala.

 

Naslovna fotografija: Ivica Đžambo, Pexel / Hrvatski zavod za hitnu medicinu / Ilustracija: hrturizam

Foto: Hrvatski zavod za hitnu medicinu

  

Autor:  HrTurizam.hr

6. listopada 2023.