Hrvatska među zemljama EU s najvećom sezonskom varijacijom u popunjenosti smještaja

Podaci popunjenosti turističkih smještajnih objekata u Europskoj uniji pokazuju jasne razlike po sezonama, prema rezultatima istraživanja Eurostata „Sezonalnost u sektoru turističkih smještaja“. U 2018. godini smještajni objekti bili su...

Podaci popunjenosti turističkih smještajnih objekata u Europskoj uniji pokazuju jasne razlike po sezonama, prema rezultatima istraživanja Eurostata „Sezonalnost u sektoru turističkih smještaja“.

U 2018. godini smještajni objekti bili su najpopunjeniji u kolovozu, s 2,6 puta većim brojem gostiju nego što je to zabilježeno u siječnju, najslabijem mjesecu. Kolovoz je, također, bio i rekordan mjesec po prosječnom broju noćenja u smještajnoj jedinici, s 3,5 puta većim brojem noći nego u siječnju.

Mjesečna raspodjela ukupnog broja dolazaka i noćenja u turističkom smještaju

Sezonske varijacije u 2018. godini bile su natprosječne u čak 13 zemalja Europske unije, poput Hrvatske, Bugarske, Grčke i Crne Gore.

S druge strane, Češka, Njemačka, Estonija, Malta, Poljska, Slovačka, Finska i Kosovo zabilježile su najnižu sezonsku varijaciju u 2018. godini.

Poseban fenomen koji vodi smanjenoj sezonalnosti opažen je u alpskim zemljama – Austriji, Lihtenštajnu i Švicarskoj. Pored vrhunca ljetne sezone, ove su zemlje imale i vrhunac tijekom zimskih mjeseci.

Više informacija o istraživanju „Sezonalnost u sektoru turističkih smještaja“ možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Eurostat; Pixabay

Povezane vijesti: