Hrvatski učenici turističko-ugostiteljskih škola osvojili 10 medalja na najvećem ovogodišnjem natjecanju u Europi

Proteklog je tjedna Split bio domaćin 32. godišnje konferencije AEHT (European assocation of hotel and tourism schools) u sklopu koje se održalo natjecanje u 10 stručnih kategorija, sedam iz...

Proteklog je tjedna Split bio domaćin 32. godišnje konferencije AEHT (European assocation of hotel and tourism schools) u sklopu koje se održalo natjecanje u 10 stručnih kategorija, sedam iz područja gastronomije, servisa i bara te tri iz hotelijerstva i turizma.

U natjecanju je sudjelovalo više od 300 učenika i studenata iz 29 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana.

Hrvatski učenici turističko-ugostiteljskih škola osvojili su čak 10 medalja ( tri zlata, dva srebra i pet bronci  ) na najvećem ovogodišnjem natjecanju u Europi.

Zlatne medalje sa svojim timovima osvojili su Domagoj Badžim u kategoriji poslovanje recepcije, učenik 3. razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Toni Grgurević iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik koji se natjecao u kulinarskoj disciplini decathlon u sklopu koje su u pripremi jednog jela sudjelovala sva tri člana tima. Treće zlato osvojila je Anja Duričić, također učenica iz Dubrovnika i to u najslađoj kategoriji – priprema slastica. Dva druga mjesta, oba u kategorijama iz područja hotelijerstva i turizma osvojile su Ema Zavrtnik, maturantica Gospodarske škole Varaždin iz hospitality managementa i Nikolina Čoko u disciplini Predstavljanje turističke destinacije, maturantica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.

Foto: AEHT

Bronce su u svoje škole ponijele Ana Pralija iz Turističko ugostiteljske škole Split u kategoriji poznavanja i posluživanja vina i Dubrovčanka Laura Miloslavić u kategoriji poslovanje recepcije. Predstavljanje turističke destinacije disciplina je u kojoj su naši učenici odnijeli najviše odličja, a treće mjesto podijelila su čak tri tima u sklopu kojih su se natjecale i maturantice Domenika Deže iz Osijeka te Lucija Pintarić iz Varaždina. 

Posljednju broncu odnio je  Danijel Juratovac, učenik drugog razreda srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i to u najprestižnijoj kategoriji culinary arts. Natjecanje u ovoj kategoriji odvijalo se na način da natjecateljski timovi dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda. 

Foto: AEHT

Konferencija AEHT-e afirmira osnovne europske vrijednosti što su uz obrazovanje i timski rad, razmjena iskustava i znanja, multikulturalnost i povezivanje učenika i škola. Upravo stoga su natjecanja u svim disciplinama timska i nikada članovi jednog tima nisu učenici škola iz iste države već pobjeđuju isključivo multukulturalni timovi. 

Imamo kvalitetnu radnu snagu, samo je treba kvalitetno i platiti te osigurati kvalitetne radne uvijete. Kako je izjavila Marinel Dropulić Ružić, Hrvatska “puna života” treba brinuti da ima djelatnike “pune života”.

POVEZANA VIJEST: DR.SC. MARINELA DROPULIĆ RUŽIĆ: DRŽAVA “PUNA ŽIVOTA” TREBA BRINUTI DA IMA DJELATNIKE “PUNE ŽIVOTA”

Povezane vijesti: