Hrvoje Bujas, UGP: Tražimo da se od veljače krene s otvaranjem kafića, restorana i teretana

Kako postojeće mjere koje su stavile ključ u bravu dobrom dijelu hrvatskih poduzetnika produljene su do 31. siječnja, a špekulira se i kako bi ovakvo stanje moglo ostati na...

Kako postojeće mjere koje su stavile ključ u bravu dobrom dijelu hrvatskih poduzetnika produljene su do 31. siječnja, a špekulira se i kako bi ovakvo stanje moglo ostati na snazi sve do prvog ožujka, moguće čak i travnja, poduzetnici koji ne mogu raditi su u panici jer jednostavno ne mogu ništa planirati, a zalihe se tope te se očekuje sve veći val otkaza.

To potvrđuje i Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, koji u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe kako je situacija iznimno teška. “Otkaza je već bilo, a i bit će ih zasigurno još, trenutno imamo 160 tisuća nezaposlenih, nadamo se kako brojka neće prijeći 200 tisuća. No, čini nam se kako ništa nije isključeno. Situacija je zaista teška, s pomoći se kasni, tek je jedna četvrtina dobila potpore za jedanaesti mjesec, svega nekoliko naših članova za prosinac” naglasio je Bujas.

Ono što poduzetnici čekaju je informacija kada bi barem okvirno mogli očekivati da se krene s radom. „Ono što predlažemo, to jest zahtijevamo od Vlade, odnosno Stožera, ako se nastavi s ovakvim pozitivnim trendovima, dakle, sa smanjivanjem broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, jest da se od prvog dana veljače krene s postepenim otvaranjem ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara i sportskih događanja za djecu i ostale. Naravno, poštujući sve propisane epidemiološke mjere o održavanju razmaka i potrebnoj dezinfekciji“, dodao je Bujas.

Također, iz UGP-a smatraju kako je sada vrijeme za smanjeni PDV od 13 posto svima u turističkom sektoru, što bi, trebalo uključivati i putničke agencije koje bilježe pad prometa od čak 80 posto. “Poduzetnici su, dakle, iscrpili sve svoje zalihe, a pomoć dolazi na kapaljku. Jasno nam je kako su dva iduća tjedna opet ključna. No, kako je krenulo cijepljenje, a i velik broj građana već je prebolio koronu, poduzetnici mole vladajuće da im pruže priliku za poslovanje. Jasno nam je i kako s otvaranjem na poslovnom planu neće sve proći bajno, dapače. Treba proći neko vrijeme da se posao pokrene, a to je posebno važno kada je priprema sezone u pitanju. Treba vremena da se biznis zakotrlja, zato nam je poslovanje u veljači jako važno” zaključuje Bujas.

FINA: Sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođeni sektori

Da je sektor turizma i ugostiteljstva natježe pogođen govore i najnoviji podaci FINA-e. Naime, prema analizi Poslovanje u uvjetima pandemije u novonastalim uvjetima povećanje rizika posebno je izraženo u djelatnostima u kojima je izravan kontakt s korisnicima usluga osnova poslovanja, kao što je primjerice područje djelatnosti I – Djelatnost pružanja smještaja i usluživanja hrane.

Promatrano po područjima djelatnosti koja su 2020. godine u uvjetima pandemije COVID-19 imala pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kod poduzetnika u području I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, taj je pad bio najveći, 45,1%, a druga dva najpogođenija područja bila su R – Umjetnost, zabava i rekreacija, s padom od 30,2% i N – Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5%. 

Izvor: Slobodna Dalmacija / FINA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN