HUT: Iduće godine očekujemo još uspješniju turističku sezonu

Nakon glavne turističke sezone i rezultata u posezoni koji su nadmašila sva očekivanja, iz Hrvatske udruge turizma ( HUT ) iduće godine očekuju još uspješniju turističku sezonu, a kako...

Nakon glavne turističke sezone i rezultata u posezoni koji su nadmašila sva očekivanja, iz Hrvatske udruge turizma ( HUT ) iduće godine očekuju još uspješniju turističku sezonu, a kako navode, pripreme su već krenule, dok je glavni imperativ osigurati dovoljno radne snage.

Naime, Hrvatsku je u kolovozu posjetilo 4,1 milijun turista koji su ostvarili 26,2 milijuna noćenja, objavio je Državni zavod za statistiku nakon što su prikupljeni i obrađeni svi pristigli podaci. Ostvareni dolasci predstavljaju rast od 65 posto u odnosu na 2020. godinu, dok smo prema broju noćenja u plusu 57 posto u odnosu na kolovoz 2020. U odnosu na rekordnu 2019., stigli smo na 86,3 posto svih dolazaka i čak 94,3 posto svih ostvarenih noćenja.

Ove smo godine pokazali da smo izuzetno poželjna i kvalitetna turistička destinacija te očekujemo da će iduća sezona biti još uspješnija. Kako bismo to i ostvarili, ključno je odmah krenuti s pripremama. Očekujemo nastavak ulaganja i podizanje kvalitete u cijelom sektoru.” naglasio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Većina turista koji su posjetili našu zemlju u kolovozu bili su stranci (3,7 milijuna) te su zaslužni za 91 posto svih noćenja i 84,5 posto svih dolazaka. Među njima najviše gostiju stiglo je iz Njemačke i ostvarili su 35,7 posto svih stranih noćenja ili 8,6 milijuna, što je rast od 72,2 posto u odnosu na kolovoz 2020., a došlo ih je više za 88,7 posto ili 1,1 milijun. U odnosu na kolovoz 2019. Nijemaca je u Hrvatskoj bilo 43,4 posto više, pri čemu su imali 39,5 posto više noćenja. Iza Nijemaca, na drugom su mjestu po noćenjima Poljaci, zatim slijede Austrijanci, Slovenci, Česi, Nizozemci i Talijani.

U rujnu je Hrvatsku posjetilo 1,9 milijuna turista zaslužnih za 12 milijuna noćenja što je pak plus od 245, odnosno 147 posto u odnosu na lanjski rujan, ali i 81 posto dolazaka turista i 94 posto noćenja iz rujna 2019.

Uz odlične brojke dolazaka u špici sezone, turisti su ove godine u Hrvatskoj duže boravili i istovremeno više trošili, čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je posebno bilo naglašeno u kolovozu.

Prema analizi Porezne uprave i podataka u 2019., 2020. i 2021. godini iz sustava fiskalizacije vidljiv je rast potrošnje tj. povećanje broja i iznosa računa u ugostiteljstvu spram prošle godine. Za sve djelatnosti u razdoblju od 22.02.-10.10.2021. godine u odnosu na 24.02.-11.10.2020. godine vidljivo je povećanje broja računa od 24% i povećanje iznosa računa od 27%. U djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od 15% i povećanje iznosa računa od 76%.

Ako se uspoređuje, 2021. i 2019. podaci govore kako je u djelatnosti I – pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od 30% i iznosa računa od 6%.

Rezultati su još jednom pokazali važnost turizma u ukupnom gospodarstvu Hrvatske, s udjelom većim od 20% BDP-a, koji generira trećinu hrvatskog izvoza te zapošljava oko 100.000 djelatnika.

“Dobro upravljanje ljudskim potencijalima u turizmu, prije svega ulaganjem u njihovo znanje i vještine dizati ćemo kvalitetu koja se i u pandemijskim godinama pokazala kao ključ uspjeha. Kontinuirano podizanje kvalitete omogućiti će veću konkurentnost što je formula uspjeha u narednim godinama. Iz tog smo razloga aktivno počeli raditi na pripremama za iduće ljeto te resornim ministarstvima poslali naše prijedloge mjera za očuvanje i unapređenje tržišta rada u sektoru turizma. Mjere je potrebno početi provoditi već sada, s ciljem da zadržimo kvalitetne ljude i privučemo nove kadrove“, zaključio je Ostojić.

Foto: Hotel Berulia – Bluesun


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN