HZJZ objavio preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija. Tako HZJZ preporučuje ako postoji mogućnost, organiziranje...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Tako HZJZ preporučuje ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom.

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja. Najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, organizator će odrediti sukladno veličini prostora i vrsti događaja. U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima ili organizaciji događaja s većim brojem sudionika zatražit će odobrenje od ministarstva nadležnog za kulturu, a koje će po potrebi konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Sva događanja kao i planirani broj sudionika ovisit će o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, izmjene najvećeg preporučenog broja posjetitelja moguće su najranije 15. lipnja 2020. godine.

Sve preporuke HZJZ-a pročitajte u prilogu.

Prilog: Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN