HZZ mjere za zadržavanje radnika za kolovoz i rujan

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za mjesece kolovoz i rujan, pri čemu će potpuni...

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za mjesece kolovoz i rujan, pri čemu će potpuni iznos potpore moči ostvariti poslodavci čijih 70 ili više posto radnika posjeduje COVID- potvrde.

Mjere potpore za očuvanje radnih mjesta od 4.000,00 kuna za mjesec kolovoz ostat će za djelatnosti pripreme i usluživanja pića, industriju događanja te prijevoz putnika i putničke agencije, dok će potpore za rujan – obzirom na popuštanje mjera – ostati za industriju događanja, putničke agencije i noćne klubove.

Mjera za kolovoz namijenjena je poslodavcima iz sektora prijevoza i skladištenja, što uključuje prijevoz putnika kopnom, zrakom i vodom te zračni prijevoz robe. U program mjera ulaze i uslužne djelatnosti u vezi s prijevozom, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, uključujući djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing), te putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima.

Nadalje, mjera se odnosi i na sektor zabave i rekreacije, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti, te organizatore kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatore sajmova i vjenčanja, kao i prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana, te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja.

Mjera može biti dodijeljena svim poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 28. veljače ove godine, i to za radnike zaposlene najkasnije do 31. srpnja 2021. godine.

Isplata mjesečnih troškova plaće za kolovoz odobravat će se za zahtjeve zaprimljene od 8. do 23. rujna.

Naglašeno je kako se poslodavcu može odobriti korištenje potporama za sve radnike za koje poslodavac traži potporu ako do 24. rujna 70 ili više posto radnika posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za njezino dobivanje.

Nasuprot tomu, ako na dan 24. rujna manje od 70 posto radnika za koje poslodavac traži potporu posjeduje EU digitalnu COVID potvrdu ili su stekli uvjete za njezino dobivanje, tada se postotak potpora može odobriti u skladu s postotkom radnika s tim potvrdama ili onih koji su stekli uvjete za njezino dobivanje od ukupnog iznosa potpore za sve radnike za koje poslodavac traži potporu.

HZZ će do statističkog podatka o postotku EU digitalnih COVID potvrda ili stečenim uvjetima za njezino posjedovanje doći na temelju razmjene podatka s nadležnim tijelima.

Iz HZZ-a navode kako će se isplata mjesečnih troškova plaće za rujan odobravati za zahtjeve zaprimljene od 25. rujna do 24. listopada.

Mjera za rujan odnosi se na poslodavce iz sektora administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, što uključuje samo djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup i putničke agencije, turoperatore i ostale rezervacijske usluge, te djelatnosti povezane s njima.

Također, mjera se odnosi na sektor zabave i rekreacije, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti te proizvodnju i prikazivanje filmova i videofilmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te njihovu distribuciju.

Iz HZZ-a navode kako se mjera odnosi i na organizatore kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatore sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana, kao i ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja.

Mjera se odnosi i na poslodavce kojima je djelomično i/ili u cijelosti zabranjen rad prema odlukama Stožera civilne zaštite – nacionalnog, županijskog ili jedinica lokalne samouprave – bez obzira na djelatnost.

Izvor: HZZ

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN