IATA: Fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantena mogla eliminirati i granice sigurno otvoriti

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) objavilo je nove procjene utjecaja COVID-19 na zračni promet i gospodarstva u Europi 2020. godine, ukazujući na daljnje pogoršanje prihoda, izgleda za posao i...

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) objavilo je nove procjene utjecaja COVID-19 na zračni promet i gospodarstva u Europi 2020. godine, ukazujući na daljnje pogoršanje prihoda, izgleda za posao i gospodarskih aktivnosti na cijelom kontinentu.

Najnovija ekonomska prognoza IATA-e otkriva kako se u 2021. očekuje da će Europa biti najgore pogođena globalna regija u smislu gubitaka zrakoplovnih prijevoznika (- 11,9 milijardi USD) i EBIT marže (-9,5%). Procjenjuje se da je putnički promet (mjeren u prihodu putničkih kilometara, RPK) ove godine pao za 70%, što je najlošija izvedba bilo koje regije, izuzev Afrike (-72%) i Bliskog Istoka (-73%).

Također, iz IATA-e očekuje da će rast RPK-a sljedeće godine biti slabih 47,5%, zaostajući za usporedivim regijama Azije i Pacifika (50%) i Sjeverne Amerike (60,5%). „Naše projekcije za ovu i sljedeću godinu malo su loše za europski zračni promet. Granična ograničenja i mjere karantene zaustavile su potražnju, a regija je pogođena pandemijom gore od većine ostalih dijelova svijeta. Postoji optimizam u vezi s cjepivom, ali kao što pokazuje naša prognoza za sljedeću godinu, malo je vjerojatno da će to doći na vrijeme kako bi se spriječilo stotine tisuća novih gubitaka radnih mjesta u industriji ako vlade ne poduzmu trenutne mjere. Fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantena mogla eliminirati i granice sigurno otvoriti ”, rekao je Rafael Schvartzman, regionalni potpredsjednik IATA-e za Europu.

Dubinski uvid u učinke na nacionalnoj razini otkriva da su izgledi za broj putnika i prihode u industriji puno manji u analizi za kolovoz. To neizbježno dovodi do većeg broja radnih mjesta koji su ugroženi i dodatnih negativnih ekonomskih utjecaja. U cijeloj Europi više od sedam milijuna radnih mjesta izgubljeno je ili su u neposrednom riziku zbog ukidanja COVID-19.

IATA

Rezervacije unutar EU-a smanjene su za 81% za razdoblje do 10. siječnja 2021. u odnosu na uobičajenu krivulju. Ekonomski oporavak bit će otežan gubitkom povezanosti koji osjećaju europski gradovi. Od 2019. godine ukupna povezanost pala je za 68% u Frankfurtu, 67% u Londonu, 67% u Parizu, 66% u Istanbulu, 64% u Moskvi i 53% u Amsterdamu.

Vidimo nadu u cjepivima, ali do masovnih cijepljenja još je uvijek daleko, pa europske vlade i Europska komisija moraju brzo djelovati kako bi pomogle očuvati ono što je ostalo od zrakoplovne industrije i mreže zračnog prometa na kontinentu. Trenutno se ističu dva prioriteta. Prvo uklonite ograničenja u karanteni uvođenjem brzog testiranja COVID-19 zračnih putnika. Najnovije smjernice EASA-e i ECDC-a potvrđuju da je karantena nedjelotvorna u sadašnjim okolnostima. I drugo, brzo se dogovorite o revidiranoj regulaciji slotova u skladu sa zajedničkim industrijskim preporukama, kako bi se očuvale zračne rute i konkurencija. Ljudi očajnički žele posjetiti daleke obitelji ove zime. Tvrtke očajnički žele putnike i trgovinu. I svi smo očajnički ovisni o vladinim akcijama za sigurno vraćanje slobode putovanja ”, zaključio je Schvartzman.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN