IATA Travel Pass uspješno testiran u najvećoj zračnoj luci u Europi

Zračna luka London Heathrow je 17. ožujka primila prvog putnika koji je koristio aplikaciju IATA Travel Pass za upravljanje svojim zdravstvenim podacima o putovanju. IATA je razvila vlastitu aplikaciju Travel...

Zračna luka London Heathrow je 17. ožujka primila prvog putnika koji je koristio aplikaciju IATA Travel Pass za upravljanje svojim zdravstvenim podacima o putovanju.

IATA je razvila vlastitu aplikaciju Travel Pass još prošle godine, a koja omogućuje putnicima da sigurno kontroliraju svoje zdravstvene podatke i podijele ih s relevantnim vlastima. Slično kao i tzv Covid putovnica,ali koja je digitalizirana kroz mobilnu aplikaciju i koja se skenira u zračnim lukama te daje sve ključne informacije o testiranju ili cijepljenu putnika. Također, prijedlog je i dalje zračne luke imaju posebnu liniju za one s IATA Travel PASS kako bi ubrzale protok putnika na ključnim punktovima.

Uspješna primjena IATA Travel Pass-a u slučaju putnika Singapore Airlinesa pokazuje da tehnologija može sigurno i učinkovito pomoći putnicima i vladama u upravljanju zdravstvenim podacima o putovanjima. Pozitivan značaj ovog iskustva za ponovno pokretanje međunarodnog zrakoplovstva je izuzetno važan ”, rekao je Alexandre de Juniac, generalni direktor i izvršni direktor IATA-e.

JoAnn Tan, vršiteljica dužnosti višeg potpredsjednika, marketinškog planiranja, Singapore Airlines, rekla je kako digitalne zdravstvene isprave biti će ključne kako će se granice otvarati, a ograničenja putovanja postupno ukidati širom svijeta. “Uspješna primjena IATA Travel Pass odražava cilj Singapore Airlinesa da koristi sigurna digitalna rješenja za provjeru zdravstvenih ispravnosti i podržava sigurno i neometano putničko iskustvo za naše kupce

/ / / Alexandre de Juniac, IATA: Dva su događaja postala presudna – globalni standardi za testove i cjepiva te evidentiranje putnika koji su već bili cijepljeni

Putnici na letovima Singapore Airlinesa iz Singapura za London mogu koristiti IATA Travel Pass da se napravi sigurna digitalna verzija njihove putovnice na njihovom mobilnom uređaju, da unesu njihove detalje o letu kako bi saznali ograničenja i zahtjeve za putovanje te da imaju provjerene rezultate ispitivanja i potvrdu da ispunjavaju sve putne uvjete.

Današnji uspjeh velika je pobjeda za sve strane. Ono što je važno, putnicima pruža sve na jednom mjestu kako bi im se pomoglo da se pridržavaju novih pravila putovanja. To pokazuje da vlade mogu učinkovito upravljati putnim zahtjevima s potpunim povjerenjem u identitet putnika i istinitost putnih isprava – što je ključno, te samim time i izbjegavati duge redove u zračnim lukama. A zrakoplovnim kompanijama je to posebno namijenjeno da upravljaju novim putnim zahtjevima, da se ne utope u neučinkovitim i neučinkovitim papirnatim postupcima ”, dodao je de Juniac.

Automatizirana obrada podataka

Zrakoplovne tvrtke shvaćaju da će se njihova operacija znatno usporiti ili zaustaviti ako moraju ispunjavati putne uvjete COVID-19 – rezultate ispitivanja ili certifikate o cjepivima – s papirnatom dokumentacijom, rekao je Nick Careen, viši IATA-in Potpredsjednik Zračna luka, putnici, teret, osiguranje te dodao kako isto vrijedi i za granične službe. “Velika Britanija je ispred ostalih vlada u mapiranju načina za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja. Ovaj koncept u stvarnom životu trebao bi svim vladama pružiti povjerenje da industrija ima djelotvorno digitalno rješenje koje će ublažiti pritisak uključivanja provjera zdravstvenih potvrda u proces putovanja, uključujući i granice. Ovo je prilika za suradnju s vladom Velike Britanije kako bismo pokazali da rješenje djeluje i dijelili rezultate s drugima dok gradimo robustan i učinkovit sustav koji će pomoći svijetu da se ponovno pokrene” dodao je Careen.

Globalni standardi kao imperativ za aktivaciju turizma

Da bi se postigla maksimalna korist od IATA Travel Pass-a i izbjegle zabune te neugodnosti za putnike, ključna je standardizacija certifikata o ispitivanju ili cijepljenju i njihovo prihvaćanje od strane vlasti tj. na globalnoj razini. Nedavna IATA-ina anketa putnika pokazala je da se 89% putnika slaže s potrebom za globalnim standardima, a 80% želi koristiti mobilnu aplikaciju za upravljanje putnim podacima.

Sljedeće vlade trebaju pružiti digitalni certifikat o testiranju / cijepljenju protiv COVID-19 kada se ljudi testiraju ili cijepe kako bi na svom mobilnom uređaju imali provjerljiv dokument. To će osigurati jednakovrijednost, međusobno priznavanje i prihvaćanje COVID-19 certifikata za putnike kada putuju oko svijeta” zaključuju iz IATA-e.

Više o aplikaciji IATA Travel Pass saznajte OVDJE ili u donjem videu i pdf prezentaciji. 

PRILOG: IATA_Travel_Pass_presentation

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN