Imenovan novi predsjednik Turističke zajednice središnje Istre

Načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, na današnjem je sastanku osnivača Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) jednoglasno imenovan za novog predsjednika i tu će poziciju obnašati za vrijeme obavljanja dužnosti...
nenad horvatin tzsi
Foto: Julien Duval, izvor Istra.hr

Načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, na današnjem je sastanku osnivača Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) jednoglasno imenovan za novog predsjednika i tu će poziciju obnašati za vrijeme obavljanja dužnosti načelnika Općine Tinjan, a najdulje do kraja aktualnog mandata imenovanog, priopćila je Turistička zajednica središnje Istre.

Do sada je dužnost predsjednika TZ središnje Istre obavljao Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina, a prestankom dužnosti gradonačelnika, prestala je i njegova dužnost predsjednika Turističke zajednice.

Iz biografije novog predsjednika vidi se kako je od 2005. do 2008. godine aktivno sudjelovao u radu Općine Tinjan kao vijećnik u općinskom vijeću. Od svibnja 2015. godine volonterski obnaša dužnost načelnika Općine Tinjan. U svojoj biografiji navodi kako je “za vrijeme svojega mandata pronašao model izlaska iz krize Općine Tinjan i postavio Općinu Tinjan na čvrste temelje.” Aktivno je sudjelovao na projektima IPARD za nerazvrstane ceste, turističke objekte, i na projektima vezanima uz javnu rasvjetu. Kroz četverogodišnji rad na projektima Općine Tinjan navodi kako ima potrebno iskustvo za vođenje projekata sufinanciranih sredstvima državnih i županijskih pomoći, te sredstvima pomoći iz EU fondova.

TZ središnje Istre je osnovana, kao jedna od prvih u Hrvatskoj, za područje više jedinica lokalne samouprave.
Ona obuhvaća Grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumii Tinjan.

Važno je spomenuti i to da Općina Tinjan već dugi niz godina bilježi najveći broj noćenja na području Turističke zajednice središnje Istre, a posjeduje i najveći smještajni kapacitet s više od tisuću kreveta. Podsjetimo nedavno je u Tinjanu, održana je premijera promotivnog filma “Dare to explore outdoor” koji obuhvaća dio  outdoor ponude područja Turističke zajednice središnje Istre, realiziranog u režiji i produkciji labinske tvrtke Level 52.

Također, jedna od pozitivnih stvari koje se događaju u Istri, a zahvaljujući sve više i više luksuznih kuća za odmor je otvaranje novog tržišta za OPG-ove. Tako su se lokalni istarski OPG-i organizirali i nude gostima u kućama za odmor dostavu svojih proizvoda na kućni prag. Otvoreno je novo tržište, o čemu smo također pisali u članku lani.

/ / / LUKSUZNE KUĆA ZA ODMOR NISU SAMO TRENUTNI TREND, NEGO ĆE POSTATI PRVI IZBOR. POTVRĐUJE TO I MARRIOTT

“Središnja Istra nastoji se pozicionirati kao idealan spoj posebnosti, ali i netaknute prirode idealne za aktivnosti na otvorenom. Tako su ljepota prirodnog krajolika i bogatstvo kulturne baštine ključni elementi turističke ponude,” istaknula je tada direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti dodajući kako su usvojena načela sporog, zelenog i zdravog turizma.

///SREDIŠNJA ISTRA JE ILI BI TREBALA BITI “NEW BIG THING” ISTARSKOG TURIZMA

I dalje je glavni problem središnje Istre što opet nije ujedinjena kao jedan turistički proizvod, nedostaje Sjeverno-zapadni klaster, što stvara dodatne probleme u pozicioniranju, brendiranju i razvoju. Upravo sjeverno zapadni dio Istre se najbrže razvija i pozicionira i apsurdno je da Motovun spada u središnju Istru, a Grožnjan u Sjevero-zapadnu Istru. Turisti stvarno ne poznaju niti ih interesiraju razne općinske, gradske, županijske i ine imaginarne granice, nego gledaju prvo Hrvatsku kao destinaciju, a tek onda Istru.

I ovo je dokaz kako je potrebno brendirati regije, a onda spuštati na logične i prirodne cjeline, kao i nišne zaokružene turističke proizvode. I zato središnja Istra mora biti jedan brend, jer je jedna priča i praktično jedna destinacija. Naglašavam, radi se o unutrašnjosti Istre odnosno o samo jednom prostoru kojemu posjetitelji ne vide granice – evo ideje za novog Predsjednika Turističke zajednice središnje Istre.

Za naslovnu fotografiju korištena fotografija autora Juliena Duvala, izvor: Istra,hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN