INSiGHTS projekt donosi razvoju strategiju, turističke karte te signalizaciju staza u Središnjoj Istri

Trinaest partnera iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije na samom je kraju provedbe projekta INSiGHTS – „Integrirane strategije sporog, zelenog izdravog turizma“ (Integrated, Slow, Green and...

Trinaest partnera iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije na samom je kraju provedbe projekta INSiGHTS – „Integrirane strategije sporog, zelenog izdravog turizma“ (Integrated, Slow, Green and Healthy Tourism Strategies“).

Radi se o projektu koji je odobren u okviru Interreg Dunav Transnacionalnog programa, a bio je usmjeren na razvoj održivog turizma na području uključenih regija, među kojima i unutrašnjoj Istri. Razvojna turistička strategija, interaktivna i tiskane turističke karte te nova signalizacijabike & trail staza kao glavni rezultati INSiGHTS projekta.

LAG „Središnja Istra“ kao projektni partner i Upravnim odjelom za turizam Istarske županije kao pridruženim partnerom povezao se s Turističkim zajednicama središnje Istre, Motovuna i Žminja te je zajednički pristupio izradi Razvojne turističke strategije 2018-2025 za područje triju turističkih zajednica koja će biti temelj daljnjeg usmjerenog i koordiniranog turističkog razvoja, a sukladno načelima održivosti.

Kao novitet na ovom području, uspostavljena je i interaktivna turistička karta dostupna na www.authentic-istria.com na kojoj su okupljeni brojni sadržaji u blizini biciklističkih i trail staza na području kako bi posjetitelji u obilazak mogli planirati i posjet konobi ili agroturizmu, kušanje vina u nekoj od vinarija, obilazak neke kulturne znamenitosti ili organizirati svoj smještaj primjerice u bike & bed smještajnoj jedinici. 

Karta je zamišljena kao sustav koji se kontinuirano može dopunjavati sadržajem što je i omogućeno putem jednostavnog obrasca koji se nalazi web stranici. Kao nadopuna interaktivnoj karti, a u okviru pripreme za nadolazeću turističku sezonu, tiskane karte sa dodatnim sadržajem već su dostupne u turisitčkim zajednicama.

“Kako bi se omogućilo lakše pronalaženje sadržaja na terenu, staze su ujedno označene sa novim informativnim tablama i signalizacijama. Tako je na području svake od turističke zajednice postavljena jedna informativna tabla koja prikazuje sve staze i dodatni sadržaj na istima (kulturni, prirodni, eno-gastronomski), dok je sadržaj za koji već ne postoji signalizacija, obilježen direktno na stazama te obogaćen QR kodovima koji vode na web stranice s dodatnim infromacijama” ističu iz TZ Središnje Istre.

Važno je naglasiti kako su interkativna i tiskane karte kao i signalizacija na stazama u čijem se fokusu nalazi dodatni turistički sadržaj izrađene u suradnji s vanjskim stručnjacima iz Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) – Bike & outdoor odjela kako bi iste bile usklađene s postojećim već uhodanim i prepoznatljivim sustavom te kako bi korisnici na jednostavan način mogli doći do svih infromacija koje su im potrebne.

Vijesti: