Institut za turizam i The Travel Foundation udružuju snage kako bi podržali oporavak turizma u jugoistočnoj Europi

Institut za turizam i međunarodna nevladina udruga The Travel Foundation potpisali su Sporazum o suradnji kojemu je cilj potpora oporavku turizma nakon COVID-19 pandemije i dugoročno partnerstvo na razvoju turizma u jugoistočnoj...

Institut za turizam i međunarodna nevladina udruga The Travel Foundation potpisali su Sporazum o suradnji kojemu je cilj potpora oporavku turizma nakon COVID-19 pandemije i dugoročno partnerstvo na razvoju turizma u jugoistočnoj Europi.

Cilj formiranog partnerstva je maksimizirati vrijednost koju turizam donosi lokalnim zajednicama i destinacijama, istovremeno minimizirajući njegove negativne utjecaje na okoliš i prirodne resurse.

Partnerstvo će doprinijeti oporavku turizma na temelju znanstveno utemeljenih istraživanja, pozitivnih i negativnih utjecaja turizma te će razviti kapacitete organizacija za upravljanje destinacijama, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i mikro i malih poduzeća, koja će moći kvalitetnije odgovoriti na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 na pametan i odgovoran način, a sve s ciljem bržeg turističkog oporavka.

Kombinacijom stručnosti i dosadašnjeg iskustva partnera, pružit ćemo podršku vladama i poslovnim subjektima koji se bave turizmom u Hrvatskoj i drugim zemljama regije, primjerice Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, istkanuo je doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam te dodao:“Veliko nam je zadovoljstvo imati priliku pružiti podršku i dati svoj doprinos razvoju i upravljanju turizmom u jugoistočnoj Europi. Radujemo se uspješnoj budućoj suradnji i pozitivnim učincima koje će ovo partnerstvo imati na lokalnu zajednicu, okoliš, prirodne i kulturne resurse turističkih destinacija”

Izuzetno smo zadovoljni jer smatramo da će ovo partnerstvo promicati i potaknuti kvalitetniji, učinkovitije i održiviji oporavak turizma u jugoistočnoj Europi. Naglasak će biti na mjerenju utjecaja, edukaciji lokalnih dionika, istraživanju, projektima i tehničkoj podršci što će osigurati dobre pretpostavke za dugoročno kreiranje nove vrijednosti za lokalne zajednice u kojima se turizam odvija“ istaknuo je Jeremy Sampson, direktor organizacije The Travel Foundation.

Organizacije će provoditi programe koji mogu uključivati: uvođenje ili poboljšanje globalno priznatih standarda održivosti, razvijanje novih ključnih pokazatelja uspješnosti, izgradnju pametnijih sustava za upravljanje podacima, za donošenje odluka temeljenih na dokazima te participativno planiranje koje uključuje širok spektar dionika u destinaciji kako bi serazvio zajednički program privatnog i javnog sektora za razvoj i upravljanje ekonomijom posjetitelja.

Foto: Christopher Willan, The Travel Foundation / Ilustraicja: HrTurizam.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN