Ipak je prevladao zdrav razum u gradu Splitu: Unaprijed dogovorene i najavljene grupe realizirat će se po istim uvjetima kao i do sada

Grad Split nadavano je obavijesti javnost od 09. lipnja 2019. godine planira uvesti promjene u regulaciji javnog gradskog prijevoza kao i prometa u mirovanju za turističke autobuse na području...

Grad Split nadavano je obavijesti javnost od 09. lipnja 2019. godine planira uvesti promjene u regulaciji javnog gradskog prijevoza kao i prometa u mirovanju za turističke autobuse na području uže i šire gradske jezgre.

Svakako je pohvalno da se napokon počinju neke stvari pomicati s mrtve točke te se počinje uvoditi red u regulaciju prometa, no veliki problem je nastao što se uoči tekuće godine tj. sezone, što je van svih pravila u turističkom sektoru, uvode nove tarife i nova regulacija prometa, a koje direktno negativno utječu na putničke agencije i turističke autobuse.

Više o cijeloj problematici pročitatje ovdje: GRAD SPLIT, UOČI SEZONE I U TEKUĆOJ GODINI, UVODI PROMJENE U REGULACIJI JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA KAO I PROMETA U MIROVANJU ZA TURISTIČKE AUTOBUSE. AGENCIJE I AUTOBUSERI PRIJETE TUŽBAMA!

Iako predstavnici turističkog sektora podržavaju nastojanje Grada Splita da se ovom odlukom domicilnom stanovništvu olakša svakodnevni život, a putnicima boravak u gradu, promjene uvjeta u odnosu na prošlu godinu dolaze prekasno za turističke agencije koje su već odavno plasirale na tržište izlete i paket aranžmane za 2019. godinu kalkulirajući uvjete i cijene koji su ranije bili na snazi. Također, upravo zbog istog razloga Grad Split bi se mogao dovesti u neugodnu situaciju kroz nove tužbe turističkog sektora, jer uvođenjem novih tarifa i pravila tijekom tekuće godine direktno se krši EU Direktivu o zaštiti putnika kao i što negativno utječe na putnike agencije i autobusere.

Stoga su predstavnici HGK i UHPA-e zatražili hitan sastanak s predstavnicima Grada Splita koji je održan danas u Splitu. Sastanku su prisustvovali Joze Tomaš, predsjednik HGK – ŽK Split, Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e, Jurica Glavina, potpredsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita te predstavnici Grada Splita na čelu sa zamjenikom gradonačelnika, g. Ninom Velom.

Kako ističu iz UHPA-e, predstavnici Grada Splita pokazali su spremnost na brzu reakciju te razumijevanje potreba turističkog sektora shvaćajući reperkusije koje bi ova odluka mogla izazvati u poslovanju turističkih agencija koje svoje programe prema inozemnim partnerima i putnicima ugovaraju puno ranije, uz precizno definiranje plana putovanja obzirom na odredbe nove zakonske regulative.

Zaključak sastanka je kako su predstavnici Grada Splita shvatili kako je bilo nepromišljeno donijeti takve odluke tijekom sezone koje direktno negativno utječu na cijelo tržište, te je na današnjem sastanku postignut konsenzus. “Dogovoreno je da će se unaprijed dogovorene i najavljene grupe od strane turoperatora i turističkih agencija u 2019. godini realizirati po istim uvjetima kao i do sada” javljaju iz UHPA-e.

Ipak je prevladao zdrav razum u gradu Splitu, jer jedino logičan potez je bio da se odluka prolongira za sljedeću turističku godinu , tj za 2020.godinu. Kako da se bavimo tržišnim i strateškim razvojem kada netko donosi ovakve odluke usred tekuće godine, a da se ne konzultira sa strukom? Ovaj problem se mogao izbjeći na jednostavan način – komunikacijom sa strukom.

A koje su sve izmjene i promjene u regulaciji javnog gradskog prijevoza kao i prometa u mirovanju za turističke autobuse na području uže i šire gradske jezgre, saznajte u prilogu.

Još jednom napominjem. Sve izmjene uvjeta poslovanja i cjenike treba donijeti najkasnije do kraja ožujka tekuće za narednu godinu.

POVEZANA VIJEST:

GRAD SPLIT, UOČI SEZONE I U TEKUĆOJ GODINI, UVODI PROMJENE U REGULACIJI JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA KAO I PROMETA U MIROVANJU ZA TURISTIČKE AUTOBUSE. AGENCIJE I AUTOBUSERI PRIJETE TUŽBAMA!

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN