Ipak kraj priče o hidroavionima u Hrvatskoj. Otvoren stečaj ECA-e

Foto: ECA

ECA ( European Coastal Airlines ) ipak je završio u stečaju, što znači kako je priča o povezivanju naših otoka hidroavionima nažalost tragično završila.

Kako piše Lider, iako su postojali investitori ( kineska tvrtka Star Jet i jedan investitor iz Dubaija ) koji su bili spremni pokriti dugove tvrtke European Coastal Airlines iz predstečajne nagodbe, zbog čega je Trgovački sud u Splitu već prolongirao rok za otvaranje stečaja, 21. rujna tvrtka je ipak završila u stečaju. A s njome je propalo i 12 koncesija, odnosno aerodroma na vodi.

Naime, kineska je tvrtka Star Jet zajedno s europskim investitorima bila spremna preuzeti biznis njemačkog investitora Klausa Dietera Martina, u iduće dvije godine investirati 15 milijuna eura te stvoriti novi brend hidroaviona u Hrvatskoj. U nekoliko je navrata slala pisma Vladi, posebno ministru prometa Olegu Butkoviću, koji je prvo pismo primio još 8. lipnja, no zanimljivo u cijeloj priči je kako potencijalni investitori nikada nisu dobili odgovor od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U najmanju ruku šokirajuće je da bez obzira na sve okolnosti ECA-e, kako Ministarstvo uopće ne odgovori na upite investitora, a koje je očito pustilo da vrijeme učini svoje pa je hidroavionski prijevoz, baš u vrijeme kad su ministrima puna usta revitalizacije otoka, otišao u zaborav. Vlasnik i drugi dioničari ECA-e nastavljaju borbu na sudovima, kojima je podnio tužbu protiv Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo jer je smatra odgovornom za uništavanje biznisa.

Najveća šteta pričinjena je otočnom stanovništvu, a posebno turističkoj ponudi na otocima, što su prošlog ljeta apostrofirali brojni gradonačelnici i načelnici otočnih gradova i općina, od Lošinja do Lastova, ukazujući na potrebu za takvim, brzim i učinkovitim povezivanjem svojih sredina s većim gradovima na obali, ali i onima na talijanskoj strani Jadrana.

Hidroavioni su kao stvoreni za našu razvedenu obalu i naš turizam. Iskreno se nadam kako će ipak u bližoj budućnosti hidroavioni povezivati naše otoke s obalom.

Izvor: Lider

POVEZANA VIJEST:

Povezane vijesti: