IPK International: Nakon dramatičnog pada, očekuje se brzi oporavak turističke industrije

IPK International na ITB Berlinu objavio je najnovija istraživanja o globalnim turističkim trendovima u godini pandemije. Nakon snažnih stopa rasta tijekom posljednjih 10 godina, turistička industrija, doživjela je dramatičan...

IPK International na ITB Berlinu objavio je najnovija istraživanja o globalnim turističkim trendovima u godini pandemije.

Nakon snažnih stopa rasta tijekom posljednjih 10 godina, turistička industrija, doživjela je dramatičan pad i jedan je od najgore pogođenih sektora u godini pandemije. Globalno, putovanja u 2020. godini smanjena su za 70 posto. Priroda i odmor “sunce i more” te putovanja automobilom su se pokazala znatno bolji tijekom pandemije od zračnog putovanja ili gradskih odmora i kružnih putovanja. Unatoč drastičnom globalnom padu 2020. godine, najnoviji rezultati istraživanja daju nadu za nadolazeću godinu: dvije trećine putnika širom svijeta namjeravaju ponovno putovati u inozemstvo 2021. godine, zaključak je istraživanja i stručnjaka IPK International

Koronavirus je doveo do promjena u putovanju

Segmenti koji su najviše pogođeni globalnim padom putovanja su putovanja za odmor (minus 71 posto). Za usporedbu, poslovna putovanja (minus 67 posto) i ostala privatna putovanja (minus 62 posto) nisu toliko loše utjecala. Na tržištu vikend putovanja, kružna putovanja i gradske pauze pretrpjeli su natprosječne gubitke (minus 75 posto), dok su odmori na plaži i odmori u prirodi (minus 53 posto) krizu puno bolje podnijeli.

Očekivano, pandemija je posebno pogodila zračni prijevoz, gdje su inozemna putovanja u padu od 74 posto. Za usporedbu, međunarodna putovanja automobilom (minus 58 posto) prošla su puno bolje. U smještaju su padovi iznadprosječni u hotelijerstvu (minus 73 posto), dok su druge vrste smještaja – uključujući privatne smještaje, a pogotovo kuće za odmor, manje pogođene.

Međutim, ono do čega pandemija Corone nije dovela, jesu jeftinija putovanja. Iako je prosječni iznos potrošnje po putovanju u svijetu pao za 14 posto, to je uglavnom posljedica pada zračnog putovanja i putovanja na daleke destinacije.

Veliki interes za odlazna putovanja 2021. godine

Rezultati globalnog istraživanja IPK-a iz siječnja ove godine daju razlog za nadu. Naime, 62 posto međunarodnih putnika širom svijeta ove godine namjerava putovati u inozemstvo. Oni koji ne planiraju putovanje u inozemstvo ne navode financijske razloge za to, nego prvenstveno rizik od zaraze. Kombinacija cjepiva koja su sada dostupna i velika spremnost putnika (90 posto) da se cijepe poništili su glavni razlog ne putovanja, što znači da ništa ne smeta brzom i raširenom oporavku turističke industrije, smatraju u IPK Internationalu.

Planovi putovanja i odmora za 2021. godinu

Na pitanje o planovima inozemnog putovanja ove godine, ispitanici se usredotočuju na putovanja na odmor. U usporedbi s putovima prije pandemije, natprosječno je zanimanje za posjet prijateljima i obitelji. Interes za poslovna putovanja veći je među Amerikancima i Azijatima nego među Europljanima. Što se tiče putovanja u sklopu godišnjih odmora u inozemstvo 2021. godine, postoji velika zainteresiranost za odmor na suncu i plaži.

Gradske pauze ili City break zauzimaju drugo mjesto među vrstama odmora (prvo među Azijatima), a treće odmaranje fokusirano na prirodu, što je značajan porast popularnosti u usporedbi s razdobljem prije pandemije. Posljednja istraživanja također odražavaju stalni veliki interes za zrakoplovna putovanja u inozemstvo i čini se vjerojatnim oporavak hotelske industrije.

Trend prema odredištima unutar vlastitog kontinenta

Upitani o preferiranim inozemnim destiancijama za 2021. godinu, Europljani favoriziraju odredišta unutar Europe. Španjolska je na prvom mjestu, a slijede je Italija, Njemačka i Francuska. Među Amerikancima i Azijatima putovanja na vlastitom kontinentu također su glavni izbor. Ipak, odredišta u Europi, posebno u Njemačkoj, već igraju ulogu u 2021. godini.

Velike mogućnosti za brzi oporavak

Šanse za brzi globalni oporavak međunarodne turističke industrije vrlo su dobre. Širom svijeta postoji snažna želja za putovanjima, što dokazuju i namjere putovanja za 2021. S obzirom da su cjepiva koja su sada sve dostupnija, poništava se glavni razlog protiv putovanja. Pod pretpostavkom da se visoki postotak stanovništva brzo cijepi širom svijeta, to će pridonijeti brzom i sveobuhvatnom oporavku globalne potražnje za odlaznim putovanjima. Taj bi se cilj mogao postići 2022. godine, najkasnije 2023. godine, zaključuju u IPK International.

Foto:ITB Berlin

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN