Istarski Svetvinčenat postao prvo mjesto u svijetu s primjenom virtualne stvarnosti u razgledavanju znamenitosti

Spoj moderne tehnologije, turizma i povijesnog nasljeđa u istarskom Svetvinčentu pokazao se dobitnom kombinacijom. To malo slikovito mjesto postalo je prvo u svijetu s korištenjem naočala za miješanu stvarnost u...

Spoj moderne tehnologije, turizma i povijesnog nasljeđa u istarskom Svetvinčentu pokazao se dobitnom kombinacijom. To malo slikovito mjesto postalo je prvo u svijetu s korištenjem naočala za miješanu stvarnost u šetnji i razgledavanju lokalnih znamenitosti.

Naime, radi se o fenomenalnom projektu i kvalitetnom sadržaju, Kuća vještice Mare, koji je postao centar za posjetitelje posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Svetvinčenta. Adaptacijom i opremanjem prostorije bivšeg matičnog ureda u vlasništvu Općine nastao je Centar za posjetitelje posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Općine Svetvinčenat, koja interpretirana suvremenim tehnologijama 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću, koje čine dio novog i inovativnog koncepta turističke ponude destinacije.

Legenda tj. priča ide ovako nekako… Mare Radolovich, danas poznata kao Vještica Mare, bila je lokalna travarka i ljekarica. Godine 1632. njeni susjedi i sugrađani optužili su nesretnicu za pakt s vragom i osudili ju na smrt. Nije pomogla ni činjenica da je svoje krvnike Mare još do jučer liječila od bolesti i pomagala im u riješavanju njihovih problema. Kao što je bio običaj u to vrijeme, vještica je pogubljena na lomači u dvorištu lokalnog Kaštela. Pravo pitanje koje treba postaviti je sljedeće: Je li Mare zaista skončala te noći, ili je ipak preživjela? A za odgovor ipak morate posjetiti Svetvinčenat tj. novi Centar za posjetitelje “Kuća vještice Mare”.

Projekt je prepoznala i struka te je nagradila priznanjem SoMo Borac njezine autore – rovinjski studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc i zagrebačku tvrtku Delta Reality. Na nedavnom Weekend Media Festivalu u Rovinju dodijeljena im je nagrada u kategoriji SoMo Tech za najbolju primjenu tehnologije. 

Riječ je o najcjenjenijoj regionalnoj nagradi za digitalne radove koje ocjenjuje žiri sastavljen od kreativaca iz najboljih agencija u regiji.

Agilna i za originalne projekte otvorena Općina Svetvinčenat odlučila je svoju baštinu predstaviti turistima uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti. Cijela priča počinje u Centru za posjetitelje Kuća vještice Mare koju je osmislio Studio Tumpić/Prenc. Za dobrodošlicu gostima iskorišten je lik povijesne ličnosti Mare Radolović, travarke koja je u 17. stoljeću pogubljena u mukama nakon što je nepravedno optužena da je vještica. Mare se uz pomoć 3D mappinga obraća gostima te ih upućuje na korištenje virtualnih naočala za igru gađanja lukom i strijelom.

Posjetitelji zatim kreću u šetnju Svetvinčentom te se uz pomoć naočala za miješanu stvarnost Microsoft HoloLens na zanimljiv i originalan način – spojem edukacije i igre – upoznaju s baštinom. Uz priču o lokalnim znamenitostima, gledajući kroz naočale, susreću srednjovjekovne likove i kroz igru prikupljaju opremu nepoznatog konjanika, lika iz davne legende.

Autor cijelog koncepta Anselmo Tumpić zadovoljan je uspjehom svog malog studija. “Ovo je dokaz da se i u manjim sredinama mogu postavljati trendovi inovativnim projektima te da se trud definitivno isplati. Studio smo osnovali prije samo dvije godine nakon dugogodišnjeg rada u velikim inozemnim i domaćim agencijama. Ovog svojevrsnog poklona za rođendan ne bi bilo bez sjajne suradnje s Općinom Svetvinčenat koja nam je dala odrješene ruke u realizaciji. Drago nam je što smo ovaj kulturno-turistički projekt radili za lokalnu zajednicu te tako doprinijeli i povećanju broja gostiju u jednoj maloj općini u Istri” naglašava kreativni direktor Studija Tumpić/Prenc.

Foto: TZ Svetvinčenat

Za primjenu virtualne i proširene stvarnosti zaslužan je Delta Reality, inovativni zagrebački studio sa sve većim uspjesima u inozemstvu. “Svetvinčenat je ovime postao prvo turističko mjesto u svijetu s ovakvom ponudom, što bi u budućnosti moglo postati standard. Izrazito smo ponosni na ovaj projekt i drago nam je što je i struka prepoznala tehničku inovativnost” ističe Darian Škarica, direktor Delta Realityja, čiji popis klijenata je impresivan. Među njima su Disney, Microsoft, Siemens i Samsung.

Dobra suradnja Delta Realityja, Studija Tumpić/Prenc i Svetvinčenta rezultirala je nagradom koja izaziva veliki interes u regiji, a svake je godine sve važnija zbog jače konkurencije i velikog broja prijava. “Tim značajnije je naći se među troje finalista, a kad nagradu dobijete ispred projekata tvrtki s osjetno većim budžetima, riječ je o zaista velikom uspjehu” kaže Sara Prenc Opačić, drektorica za odnose s klijentima rovinjskog studija. 

Ne može se, nemamo novaca, daleko smo od svih, nemamo ljudi, mali smo itd… MOŽE SE

Uspjeh je to i za Hrvatsku, u kojoj je upravo na ovaj način ostvaren pionirski pothvat u svijetu. Također ovo je odličan primjer kako rastu i razvijaju se oni koji su proaktivni, oni koji žele razvoj i koji su usmjereni tržišnom razvoju, koliko god “mali” bili.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN