ISTRA ECOXPERIENCE – sve eko iz Istre na jednom mjestu

Prije dvije godine Istarska županija započela je s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Želja je na taj način doprinijeti očuvanju prirodnih i kulturnih resursa, podići...

Prije dvije godine Istarska županija započela je s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Želja je na taj način doprinijeti očuvanju prirodnih i kulturnih resursa, podići svijest o potrebi zaštite prirode, unaprijediti život lokalnih zajednica te poticati nove poslovne mogućnosti u Istri, poštujući načela održivog razvoja. Ujedno, time se potiče razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja.

Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma, te je s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, Istarska županija uputila Javni poziv za uvrštenje u brošuru “ISTRA ECOXPERIENCE – Sve eko iz Istre”.

Brošura je višejezična (hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure. Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu, Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Nadalje, izdvojena su i zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista.

U brošuru su uvršteni eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.

Brošura se može preuzeti na POVEZNICI, a namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom ove godine izrađena je i Internet stranica, koja sadrži sve informacije kao i brošura.

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom na adresu Upravnog odjela za turizam Istarske županije ili na e-mail.

Javni poziv za uvrštenje na mrežnu stranicu je trajno otvoren, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada. Pravilnik o uvjetima za uvrštenje i obrasci za prijavu dostupni su OVDJE.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN