Bravo za Istraturist koji je na praksu primio osobe s Downovim sindromom

U umaški Istraturist je ovih dana pristiglo četvero štićenika vinkovačke udruge Bubamara – i to na jesenski rad. Kako bi pokazali da su kao osobe s Downovim sindromom, ravnopravni...

U umaški Istraturist je ovih dana pristiglo četvero štićenika vinkovačke udruge Bubamara – i to na jesenski rad.

Kako bi pokazali da su kao osobe s Downovim sindromom, ravnopravni članovi društva, pokrenut je Buba bar u Vinkovcima koji će prema planovima biti svečano otvoren u proljeće 2018. godine, a ovoga ljeta iz Umaga su dobili poziv da se okušaju u profesionalnom ugostiteljstvu i ostvare svoje pravo na rad. Njih četvero će raditi do kraja rujna u Hotelu Sol Garden Istra, što su gosti sa oduševljenjem pozdravili.

Naime, duboko svjesni činjenice kako je većina osoba s invaliditetom nezaposlena ili je zaposlena u zanimanjima nižeg platnog razreda, te kako mnoge osobe s invaliditetom žive u uvjetima siromaštva, a s tržišta rada posebno su isključene one koje žive u ruralnim područjima, udruga Bubamara odlučila je to promijeniti. Osnovan je projekt Buba Bar u Vinkovcima, Grad je osigurao prostor, a potrebno je još prikupiti sredstva da bi se on uredio i u potpunosti profunkcionirao. U udrugu je uključeno 1495 članova, dok je procjena da u Hrvatskoj živi oko 500 000 osoba s invaliditetom, koje žele raditi. „Projekti kao što je ovaj pokazuju da je upravo to moguće i pozivamo i ostale kompanije da se uključe u omogućavanje prakse, a i kasnijeg zaposlenja osoba s invaliditetom“, naglašava direktor Istraturista Ronald Korotaj.

„Bubamara“, Udruga osoba s invaliditetom osnovana je 1984. godine kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz efikasan i visoko kvalitetan sustav usluga. Svojom inicijativom pokušava utjecati na izmjenu zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Inače, Udruga Bubamara oduševila je Hrvatsku, ali i cijeli Svijet, projektom socijalnog poduzetništva kojem je cilj otvaranje prvog kafića u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom. Projekt nazvan Buba bar je predstavljen kroz uspješno završenu Indiegogo kampanju koja je i proglašena drugom najuspješnijom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj za 2016. godinu.” Želimo da Buba Bar, prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom, postane mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na rad te će imati priliku svojim radom pridonijeti zajednici” naglašavaju iz Udruge Bubamara koja broji 1.495 članova te je provela preko 150 različitih projekata za potrebe osoba s invaliditetom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Jedna je od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj s više od 1400 članova i više od 200 zaposlenih, među kojima su psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, logopedi te jedinstvena s obzirom na činjenicu kako obuhvaća sve vrste invaliditeta.

Bravo za Istraturist koja svojim pozitivnom primjerom pokazuje svoju odgovornost prema društvu tj. društveno odgovorno poslovanje. Koliko ovo iskustvo i prilika znači osobama s Downovim sindromom riječima nije moguće opisati, ali se ono vidi u njihovim očima. Iskreno se nadam kako će i drugi hotelijeri pratiti ovaj pozitivan primjer.

Povezana vijest:

HVALE VRIJEDAN POTEZ MINISTARSTVA TURIZMA – ZA USLUGE CATERINGA UNAJMILI OSOBE S DOWNOVIM SINDROMOM I NJIHOV PROJEKT BUBA BAR  

BUBA BAR, DRUGA NAJUSPJEŠNIJA CROWDFUNDING KAMPANJA U 2016.GODINI

 

 

Vijesti: