Ivana Alilović: Očekujemo biti proglašeni najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj

Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisat će krajem veljače javni natječaj za dodjelu sredstava projektima lokalnih turističkih zajednica iz F...

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2024.

Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisat će krajem veljače javni natječaj za dodjelu sredstava projektima lokalnih turističkih zajednica iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Sredstva će se moći dobiti za projekte istraživanja i strateškog planiranja, razvoj turističkog proizvoda, projekte komunikacije i oglašavanja, destinacijskog menadžmenta, kao i za pripremu projekata koji će aplicirati za sredstva iz EU fondova, odnosno sufinanciranje domaće komponente projekata koji se realiziraju EU sredstvima.

Minimalna vrijednost pojedinog projekta može iznositi 10.000 eura, a odobrena sredstva mogu iznositi do 100% ukupno prihvatljivih troškova. Na prvom ovogodišnjem sastanku koordinacije turističkih zajednica gradova i općina i turističkih zajednica područja u Zagrebačkoj županiji, održanom u Velikoj Gorici, prisutne je s natječajem upoznala direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

"Dobrodošli su projekti koji potiču inovativnost, kreativnost i održivost" rekla je Alilović, pozvavši turističke zajednice na projektno udruživanje koje će iznjedriti nove sadržaje kojima će se podići prepoznatljivost destinacije. Sredstva iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent očekuje i sama TZ Zagrebačke županije koja je na natječaj Hrvatske turističke zajednice prijavila tri projekta te se nadaju pozitivnim rezultatima i podršci krovne institucije koja je u prethodne četiri godine podržala naš rad. 

"Započeli smo proces certificiranja za Green Destination i očekujemo da ćemo na najvećem turističkom sajmu u Berlinu biti proglašeni najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj." dodala je Alilović.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija krenula je s procesom certificiranja prema Green Destinations modelu. Riječ je o organizaciji čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma.

/// Zagrebačka županija krenula s procesom certificiranja prema Green Destinations modelu

Direktori i predstavnici lokalnih turističkih zajednica i turističkih zajednica područja upoznati su i s ovogodišnjim WRC Croatia Rallyem. Veliki dio ovoga sportskog događaja, od 18. do 21. travnja, odvijat će se na području Zagrebačke županije.

"WRC Croatia Rally je više od sporta. Gledatelji koji prate ovo natjecanje u prosjeku troše 371 euro dnevno, a njih 30% vraća se u destinaciju u kojoj se rally održavao." rekao je Dino Deljkić, tajnik rallya.

Na sastanku je najavljena i edukacija "Održivost u turizmu" koju će, inicijativom TZ Zagrebačke županije, provesti Veleučilište Velika Gorica. Namijenjena je direktorima turističkih zajednica i ključnim dionicima u turizmu. Riječ je o modulu, koji polazniku donosi 5 ECTS bodova, čiji je naglasak na korištenju marketinških alata za promociju održivih destinacija i na sigurnosti u turizmu

"Naše destinacije, spram drugih, moramo što bolje pozicionirati. Dobro moramo iskoristiti prednosti koje imamo, prije svega pristupačnost gradu Zagrebu" zaključila je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije. 

Autor fotografija: Dražen Kopač

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2024.