Iznimno uspješna turistička sezona u Parku prirode Lonjsko polje

Domaći i strani gosti sve više istražuju manje poznate krajeve kontinentalne Hrvatske. Traže autohtonu ponudu, prirodne ljepote i održivi turizam, a u...

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.

Domaći i strani gosti sve više istražuju manje poznate krajeve kontinentalne Hrvatske. Traže autohtonu ponudu, prirodne ljepote i održivi turizam, a upravo to nudi Park prirode Lonjsko polje.

Iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje javljaju kako su više nego zadovoljni ovom turističkom godinom gdje vlada stalni interes organizatora turističkih putovanja za ovu destinaciju i napominju kako nije sve u masovnosti nego je fokus usmjeren na edukaciju svakog posjetitelja.

Broj dolazaka posjetitelja svake godine je u porastu, a na osnovu prošle godine bilježe povećanje od 59 %, ističu iz Parka prirode Lonjsko polje.

„Iako je turistička sezona na samome kraju, posjetitelji i dalje posjećuju Park prirode Lonjsko polje, istina manje nego u jeku turističke sezone, no bilježimo svakodnevne dolaske.“  ističe ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje Domagoj Šejatović.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje s brojnim partnerima i privrednim subjektima kontinuirano radi na poboljšanju i razvoju područja Parka. Tako su nedavno u suradnji s Lokalnim akcijskim grupama Moslavina, Zeleni trokut i  Zrinskom gorom Turopolje te Razvojnim agencijama NORA, MRAV, SIMORA, Upravnim odjelom za poljoprivredu Sisačko – moslavačke županije i RDP Technology organizirali savjetovanje za poljoprivrednike i pružatelje usluga u turizmu s područja Parka prirode Lonjsko polje. Ovim se nadaju povećanju i poboljšanju ulaganja u gospodarstva, a samim time i poboljšanju turističkih usluga na području Parka.

New project 15 2048x969
Tri atraktivne promatračnice koje dodatno privlače posjetitelje u Lonjsko polje / Foto: PP Lonjsko polje

 „Ovo je lijep primjer kako su se Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Lokalne akcijske grupe, Razvojne agencije koje djeluju na području Parka te Sisačko – moslavačka županija udružile u ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je omogućiti besplatna savjetovanja poljoprivrednicima kako bi modernizirali mehanizaciju, povećali konkurentnost i u konačnici unaprijedili poljoprivredna gospodarstva i ulaganja u ruralni turizam na području Parka prirode Lonjsko polje.“ navodi ravnatelj Šejatović i dodaje kako uspješno provedene manifestacije RangerRUN i Dan graditeljske baštine u Krapju su odraz  zajedničkog djelovanja Ustanove i mještana, što posjetitelji vide, osjete te se rado vraćaju u Lonjsko polje.

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju Park prirode je jedinstvena riznica biološke raznolikosti ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Starom kontinentu.

Foto: Hrvatski Fotosavez / PP Lonjsko polje

Autor:  HrTurizam.hr

16. studenoga 2023.