Izvrsna prilika za sve startupove u području turizma

Prva i najveća poduzeta inicijativa takve vrste u cijelome svijetu, otvara tržište mladim i neafirmiranim tvrtkama i pojedincima koji svojim radom transformiraju dosadašnji turistički sustav i ponudu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u suradnji s vodećom organizacijom u području turizma u Španjolskoj i Latinskoj Americi, Globalijom, najavili su početak prvog UNWTO-vog natjecanja turističkih startupa. Ova inicijativa, prva je i najveća inicijativa takve vrste poduzeta u svijetu, a koja je posvećena prepoznavanju novih tvrtki koje svojim djelovanjem transformiraju sektor turizma.

UNWTO, specijalizirana je agencija u službi Ujedinjenih naroda te vodeća međunarodna organizacija, a koja ima ključnu ulogu u promicanju razvoja odgovornog, održivog i dostupnog turizma. Svjetska turistička organizacija neiscrpan je izvor znanja i noviteta u sektoru turizma, ali i platforma za propitkivanje i rješavanje otvorenih pitanja i tekućih problema u turizmu. S druge strane, Globalia je vodeće turističko udruženje koje je u 2016. godine okrenulo preko 3.57 milijardi eura. Broji preko 15.000 zaposlenika i djeluje u preko 20 zemalja svijeta. Također, Globalia Holding pruža usluge u svim područjima turizma.

Inovacije i investicije u turizam nisu oprečne priče, njihov smisao mora biti usmjeren prema uspješnijem razvoju i pozicioniranju turističkog proizvoda, unapređivanju upravljanja turističkim dobrima te stvaranja održivog turizma, usputno stvarajući nova radna mjesta i otvarajući nove mogućnosti“, izjavio je Glavni tajnik UNWTO-a Zur Pololikashvili.

Ovaj natječaj, UNWTO i Globalia provode u 164 zemlje, s ciljem pronalaska najboljih inovativnih rješenja te projekte visokog transformativnog potencijala. Naglasak je stavljen na sve one projekte koji su predani uspostavljanju održivog sustava turizma. Time se prilika otvara pionirskim prijedlozima koji u turizam nastoje implementirati nove i revolucionarne tehnologije, zatim startupovima koji djeluju na principima novih poslovnih modela poput kružne ekonomije.

Prijavljeni projekti moraju imati implementiran poslovni model koji se odnosi na najmanje jednu od četiri glavna područja: budućnost putovanja, kvaliteta turističkog iskustva, ekologija ili razvoj zajednice. Bez obzira donose li prijedlozi tehnološka ili netehnološka rješenja, jesu li u ranoj ili zreloj fazi, dobrodošle su sve one ideje koje iskustvo putovanja i doživljaj turizma dovode na novu razinu.

Pobjednicima želimo ponuditi priliku da rade s nama i da zajedničkim snagama transformiramo sektor turizma“, komentirao je učešće Globalije, član njezinog Upravnog odbora Javier Hidalgo.

Prijave su otvorene od 26. lipnja pa sve do 3. rujna, dok će pristigli projekti biti ocijenjeni prema sljedećim kriterijima: jedinstvenost i održivost rješenja, potencijal projekta da se odrazi i u drugim područjima vitalnim za zajednicu, poslovni model, sposobnost rasta i profil tima koji ga provodi. Zainteresirani svoje projekte i prijedloge mogu prijaviti putem mrežne stranice.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN