Jedinstveno arheološko otkriće: Pronađena rimska kola s konjima

Senzacionalno i jedinstveno arheološko otkriće na prostoru cijele Hrvatske. Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba jučer su predstavili rezultate istraživanja koja provode na lokalitetu u...

Senzacionalno i jedinstveno arheološko otkriće na prostoru cijele Hrvatske.

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba jučer su predstavili rezultate istraživanja koja provode na lokalitetu u Starim Jankovcima. 

U tumulu 1, odnosno zemljanom humku promjera oko 40 metara te visine oko 1 metar, pronađena je velika grobna komora u koju su položena rismska kola na dva kotača s konjima

Istraživanja na ovom lokalitetu započela su 2017. godine, a ovo su prvi veliki pronalasci, značajni do te mjere da nešto slično do sada u Hrvatskoj nismo imali. 

Foto: Novosti.hr

Običaj pokopavanja pod zemljane humke ili tumule predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine, a povezuje se s iznimno bogatim obiteljima koje su imale istaknutu ulogu u administrativnom, društvenom i gospodarskom životu provincije Panonije. Smještajem zemljanoga humka uz jednu od najvažnijih prometnica Rimskoga Carstva, koja je povezivala Apeninski poluotok s Panonijom i Balkanom te Malom Azijom, aristokratska obitelj nastanjena u blizini Cibala željela je svim putnicima koji su prolazili tim cestovnim pravcem prikazati svoj istaknuti status, ali i bogatstvo koje su posjedovali. Najznačajnije otkriće predstavlja nalaz rimske dvokolice s upregnutim konjima, odnosno radi se o prvome arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima u Hrvatskoj”, ističe kustos u vinkovačkom muzeju Boris Kratofil za Novosti.hr

Istražena grobnica kako ističe Kratofil procjenjuje se da datirat iz 3. stoljeće naše ere, što je svrstava među najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja. Složeni postupak dokumentiranja nalaza, koji se provodi od početka istraživanja, donijeti će brojne nove spoznaje o konstrukciji rimskih kola, što će u konačnici omogućiti njihovu potpunu rekonstrukciju te prezentaciju u stalnome postavu Gradskog muzeja Vinkovci. 

Ovo nalazište pobudilo je veliko zanimanje struke diljem Hrvatske, po mnogi arheolozi iz svih krajeva zemlje dolaze vidjeti što se to događa u Starim Jankovcima.

Foto: Gradski portal Cibalia.info

Ovdje se radi o senzacionalnom, jedinstvenom otkriću na prostoru cijele Hrvatske, jer ovo je prvi put kod nas da je arheološki istraženo i dokumentirano jedno ovakvo složeno pogrebno vjerovanje iz doba Antike. Sada slijedi dug postupak restauracije i konzervacije, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog. Nadam se da ćemo za nekoliko godina nešto više znati o obitelji čiji su članovi desetljećima, prije 1.800 godina, pokapani na ovom prostoru. Zanima nas više i samim konjima, odnosno jesu li uzgajani ovdje ili su stigli iz drugih krajeva carstva, a što će nam više reći i o samom značaju i bogatstvu ove obitelji. To ćemo ostvariti kroz suradnju s domaćim, ali i brojnim europskim ustanovama”, izjavio je Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju. 

Vinkovci kao najstariji grad u Europi na čijem se prostoru kontinuirano živi više od 8300 godina čuva mnoge tajne ispod zemlje, a cijelo područje Vinkovaca je još od 1982. godine proglašeno zaštićenom arheološkom zonom. Inače,manje je poznato kako su upravo u Vinkovcima rođena dva rimska cara, Valens i Valentinijan.

Foto / Izvor: Novosti.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN