Jesu li Kanari tempirana bomba?

Deseci građanskih inicijativa sudjeluje u demonstracijama - aktivisti štrajkaju glađu, vrijeđaju turiste, čak prijete i nasiljem - dok velike prosvjede najavljuju za 20. travnja.

Autor:  Blanka Kufner

17. travnja 2024.

Na Kanarskim otocima se 20. travnja planiraju demonstracije. Nedavno je skupina aktivista ispred crkve u La Laguni u sjevernom dijelu Tenerifa započela štrajk glađu na neodređeno vrijeme u kojem je u početku sudjelovalo desetak osoba. 

U planu je i štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela na istom otoku. Vlasti su svojedobno zaustavile radove na Hotelu La Tejita i Cuna del Alma u Puertito de Adejeu na Tenerifima zbog uništavanja okoliša, no gradnja je nedavno nastavljena.

Prošloga tjedna održani su prosvjedi ispred parlamenta u Madridu. Trenutačno je u prosvjede uključeno oko 20 građanskih inicijativa.

Jedna od njih je Canarias Se Agota (Kanari su rasprodani) koja pod sloganom 'Kanari imaju granicu' planira sudjelovati u demonstracijama na Tenerifima, Gran Canariji, Lanzaroteu i La Palmi.

/// Antiturizam: Na Tenerifima uskoro prosvjedi, čelnici pozivaju na smirivanje tenzija

"Na ovim smo otocima uvijek bili vrlo gostoljubivi prema turistima, ali želimo više održivog turizma", izjavio je medijima Ruben Zerpa iz Canarias Se Agota. Canarias se exhausta (Kanari su iscrpljeni) još je jedna ključna skupina koja stoji iza planiranih prosvjeda.

Aktivisti okrivljuju masovni turizam za degradaciju okoliša, nedostatak vode, prometno zagušenje, prenapučenost, manjak stambenog prostora i nepriuštivost stanovanja, preopterećenost zdravstvenog sektora te pritisak na gospodarenje otpadom.

"Postoje turistička odredišta koja su na granici svojih kapaciteta. To je problem koji se povremeno pojavljuje u visokoj sezoni i u određenim dijelovima zemlje, ali se sada pogoršava", kazao je Jose Luis Zoreda, potpredsjednik udruge turističkih agencija Exceltur

Kanarski otoci pate od turizmofobije pa neki stručnjaci upozoravaju kako je riječ o tempiranoj bombi.

/// Turizmofobija: Zasićeni masovnim turizmom, Španjolci tjeraju turiste kućama

Rastuće frustracije

Turizam je za španjolsko gospodarstvo vitalan, ali neki stanovnici zamjeraju rastući broj posjetitelja te su odlučni u borbi protiv masovnog turizma.

Ponegdje se na šetnicama uz plaže okupljaju grupe aktivista kako bi vrijeđale turiste u prolazu. Dolazi čak i do prijetnji nasiljem. Lokalni mediji objavljuju fotografije i videosnimke koje prikazuju plakate s porukama poput 'Turisti idite kući'.

New project 43
Foto: Pixabay, ilustracija: hrturizam

Antituristički grafiti, prosvjedi i ostale aktivnosti, u Španjolskoj su sve češće. Trend nije ograničen na tradicionalna žarišta tzv. alkoholnog turizma poput Mallorce ili Barcelone, primjećen je i u regijama koje su se prije smatrale mirnim turističkim odredištima, poput Puta svetog Jakova u Galiciji.

/// Negativan stav lokalaca prema turizmu: "Moja bijeda vaš raj" jedan je od grafita koji dočekuju goste na Kanarima

Frustracije na Kanarima nisu dakle ograničene na Tenerife, mještani na drugim većim otocima - kao što su Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote i La Palma, koje obično posjećuju britanski i njemački turisti - također izražavaju rastuće nezadovoljstvo.

Otočje je tradicionalno bilo poznato kao mirna destinacija i privlačilo je manji broj partijanera. Mnogo turista bilo je  zainteresirano za uživanje u prirodi i aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, vožnje biciklom, surfanja, ronjenja ili golfa.

Također je bilo popularno odredište za umirovljenike i one koji traže mirno mjesto za kupanje i sunčanje.

/// Stanovnici Balija umorni su od bahatih influencera koji ne poštuju lokalne ljude i njihovu kulturu

Posljednjih je godina, međutim, turistički sektor doživio značajne promjene. To se može pripisati izgradnji velikih hotelskih kompleksa u zaštićenim prirodnim područjima i rastu broja apartmana što je rezultiralo sve većem broju posjetitelja. Arhipelag je 2023. privukao rekordnih 14,1 milijun stranih gostiju.

Društveni i ekološki kolaps

Ruben Zerpa iz inicijative Kanari su rasprodani ističe kako su zbog turizma cijene najma otišle u nebo, što je mnogim lokalnim stanovnicima stanovanje učinilo nepriuštivim.

"Zarađujem oko 900 eura i živim s partnericom, ali stanarina iznosi 800 eura mjesečno. Riječ je o Santa Cruzu koji čak i ne spada u najskuplje dijelove otoka", opisuje.

/// Mještani Kanara upozoravaju da ih turizam tjera iz vlastitih domova

Ivan Cerdena Molina koji pomaže u organizaciji prosvjeda, rekao je za lokalnu novinsku kuću The Olive Press da su mještani prisiljeni spavati u automobilima, pa čak i u špiljama.

"Nemamo ništa protiv individualnih turista, ali industrija raste i raste, troši toliko resursa da se otok s time ne može nositi. Airbnb i Booking.com su poput raka koji malo po malo proždire otok", smatra Molina.

Foto: Frimufilms / Freepik
Foto: Frimufilms / Freepik

Izvješće organizacije Ekolozi na djelu upozorava da je gotovo 34 posto lokalnog stanovništva (skoro 800.000 ljudi) u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti. Jedna lokalna organizacija navodi kako se otoci pod pritiskom masovnog turizma "društveno i ekološki urušavaju". 

/// Mallorca se obračunava s pijanim i drskim turistima kaznama i do 3000 eura

Stoga su stanovnici nedavno postavili lažne plakate i naljepnice s natpisom 'Zatvoreno zbog prenapučenosti'. Prošlog mjeseca su u blizini prirodnih atrakcija na otoku Lanzarote osvanuli znakovi 'Ne ulazi', a pojedina su područja bila ograđena lancima.

U blizini nekih drugih atrakcija osvanuli su antituristički grafiti s natpisima 'Moja bijeda tvoj raj' i 'Turisti idite kući'.

"Vrijeme je da alatima koji su nam na raspolaganju bojkotiramo turističku aktivnost koja nas protjeruje s vlastite zemlje", objavili su aktivisti na društvenim mrežama.

/// Aktivisti postavili lažne znakove na plažama kako bi odvratila turiste od dolazaka

Reakcija na napetosti

Fernando Clavijo, regionalni predsjednik Kanarskih otoka, pokušava ublažiti negativne učinke turizma.

Nedavno je pozvao na pravedniju raspodjelu prihoda od turizma s obzirom kako turistički sektor ostvaruje profit koristeći prirodne resurse koji pripadaju svima. Ove su riječi iznenađujuće jer dolaze od konzervativnog političara, ali su vjerojatno odgovor na trenutnu nestabilnu situaciju, piše Tourism Review.

/// Riccardo Staraj: Lokalna zajednica mora konzumirati, disati, voljeti i živjeti od turizma i to cijelu godinu

Clavijo je pozdravio raspravu o turizmu i predložio provedbene mjere za bolje upravljanje. Međutim, upozorio je na negativne posljedice poduzimanja određenih radnji od strane aktivista.

Istaknuo je kako gosti na Kanarske otoke dolaze kako bi se dobro zabavili te ovdje ostavljaju svoj novac - stoga ih ne treba vrijeđati.

S druge strane, aktivisti negiraju postojanje turizmofobije. Pojasnili su kako nisu protiv posjetitelja niti poduzetnika u turističkom sektoru već da samo reagiraju na napetu situaciju u regiji.

/// Budućnost popularnih odredišta ovisi o sinergiji stanovnika i politike u ostvarivanju održivosti

Kanarski otoci su poznati po vulkanskim krajolicima i cjelogodišnjem suncu pa privlače sve više posjetitelja. Lani ih je ukupno posjetilo 16 milijuna gostiju, što je drastično više od lokalne populacije koja broji 2,2 milijuna stanovnika.

"To je neodrživa razina s obzirom na ograničene resurse arhipelaga. To je samoubilački model gospodarskog rasta", izjavio jeglasnogovornik prosvjeda Victor Martin tijekom brifinga za novinare.

Prosvjedni pokreti protiv prekomjernog turizma pojavili su se u Španjolskoj i prije nekoliko godina - posebno u Barceloni - prije nego je 2020. pandemija koronavirusa bacila globalnu turističku industriju na koljena.

Nakon ukidanja ograničenja putovanja, turizam se 'osvetnički' vratio. Cijela Španjolska je prošle godine primila rekordnih 85,1 milijuna stranih posjetitelja.

/// Španjolska ruši rekorde: u 2024. očekuju premašiti 90 milijuna stranih turista

Naslovna fotografija: Victoria / Pixabay

 

Autor:  Blanka Kufner

17. travnja 2024.