Kako je Istra Inspirit priča “Casanova Tour” nadmašila sva moja očekivanja

Casanova Tour - Jedinstvena šetnja s najpoznatijim svjetskim ljubavnikom

Kako započeti priču o Istra Inspiritu, jednu od najboljih svjetskih turističkih priča, potvrdio i UNWTO, nego s jednom pričom.

Knjiga je knjiga, brošura je brošura, informativna tabla je tabla te koliko god napisane riječi opisuju neko događanje, ono može postati pravi i upečatljiv doživljaj jedino ako ga doživimo uživo. S druge strane, svi znamo moć priča, koje nas prate od malih nogu sve do mladosti, posla, a na kraju i sami postajemo pripovjedači priča kada postanemo roditelji i iste te priče pričamo našoj djeci. Moć priče oduvijek je pratila i oduvijek će pratiti ljudski rod. Zašto? Zato što priče u nama bude snažne emocije i doživljaje, te se samim time snažno pozicioniraju. Čista biologija.

Zato je svijet marketinga odavno prihvatio storytelling koncept u promociji, te odavno veliki brendovi ne prodaju proizvode nego emocije, doživljaje te se proizvodi  poistovjećuju s ljudskim osobinama. Tako Nike ne prodaje tenisice, Harley Davidson ne prodaje motor, dok Coca-Cola ne prodaje piće.

A upravo je turizam ono najbolje od svega – priče, emocije i doživljaji. Evo jedno “trik” pitanje: Čega se sjećate sa zadnjeg godišnjeg odmora? Smještaja ili nekih posebnih trenutaka s obitelji? Odgovor je siguran sam neki doživljaj, trenutak, emocija, a ne hotel ili smještaj. Upravo moć priče i mene je odvela u Vrsar, ljubavnu destinaciju Giacoma Casanove, pustolova i najpoznatijeg svjetskog zavodnika, koji je davne 1743. godine boravio godinu dana u Vrsaru. No ta informacija koliko god je zanimljiva, bez interpretacije ne bi imala neku vrijednost te svakako ne bi dugo ostalo u sjećnju.

I upravo tu na scenu stupa priča, storytelling te Istra Inspirit, višestruko nagrađivani projekt doživljajnog turizma koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove.

Tako su Istra Inspirit glumci turiste uveli u davna vremena ili put kroz vrijeme,  autentičnim ulicama i lokacijama Vrsara kada je Casanova šetao i boravio u Vrsaru, a sve kroz storytelling koncept ili interaktivnu kostimiranu šetnju. ‘Uz mnogobrojne kulturne i zabavne manifestacije koje se tradicionalno organiziraju tijekom ljetnih mjeseci, Vrsar će i ovog ljeta svojim gostima nastojati pružiti jedinstveni doživljaj putovanja u povijest. Osim Starog samnja koji oživljava Vrsar u doba Vrsarske grofovije i koji će ove godine imati dva izdanja, krenuli smo i s Casanova Tour. Kao i dosadašnji Casanovafest, i ova nova interaktivna tura za glavnu temu ima lik Giacoma Casanove i opis njegovog boravka u Vrsaru iz slavnih Memoara” istaknula je Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar te dodala kako je ovo događanje nastavak priče na Casanovafest koji se organizirao proteklih devet godina, a koji je kroz predavanja, predstave, filmske projekcije, izložbe i koncerte prezentirao temu ljubavi i erotike u raznim vidovima umjetnosti.

Za ovu turističku sezonu osmišljen je u suradnji s Istra Inspiritom novi koncept – vođena interaktivna tura u šest termina, kako bi se što većem broju gostiju omogućilo upoznavanje sa zanimljivom bogatom poviješću našeg mjesta. “Za iduću sezonu Casanova Tour se planira dopuniti gastronomskim doživljajem, u skladu s EU projektom „Uživam tradicijom“ u kojem je TZO Vrsar jedan od partnera, a koji za temu ima očuvanje i turističku valorizaciju autohtonih namirnica i jela. Sigurni smo da će takvo događanje biti izuzetno privlačno gostima u našoj destinaciji, ali i da će imati značajan promotivni učinak.’ naglasila je Vugrinec.

Casanova Tour je odličan primjer promocije destinacije kroz kulturno povijesnu baštinu te njene interpretacije u maniri storytellinga kroz kazališni izričaj u izvedbi. Izvedba koja je u najmanju ruku više nego impresivna, u maniri legendarnih i upečatljivih glumaca Hollywooda, bez imalo pretjerivanja. Znate onaj osjećaj kada neka filmska scena postane legendarna, e upravo takva je bila izvedba. Inače, u Istra Inspirit projektu pod umjetničkim vodstvom redateljice Petre B. Blašković sudjeluje preko 200 raznih umjetnika, izvođača i glumaca.

Tako su profesionalni glumci Istra Inspirita u sklopu ‘Casanova Toura’ sve posjetitelje odvesti na nezaboravno putovanje u doba Vrsarske grofovije kad je zavodnik i pustolov, Giacomo Casanova dva puta boravio u Vrsaru. Prvi je put, kako sam navodi u svojim ‘Memoarima’, koji su poslužili kao izvor za scenarij ove inovativne ture, posjetio Vrsar na tri dana u kolovozu 1743. godine, još kao siromašan i neugledan svećenik, dok je drugi put u Vrsar dospio kao vojnik tijekom putovanja s mletačkog otočića Malamocco, kada se njegov brod noću usidrio u vrsarskome pristaništu. Giacomo Casanova kojeg prati glas najvećeg ljubavnika u povijesti, u Vrsar se vraćao, navodno, zbog lijepih Vrsaranki. Posjetitelji su kroz zabavno edukativni sadržaj mogli otkriti intimniju stranu Casanovinog Vrsara, te sve zanimljive zgode koje su karakterizirale njegov boravak u Vrsaru, a između ostalog posjetili vidikovac ispod ladonje kod crkvice sv. Antona, vidikovac Casanova, glavna gradska vrata, te Casanovino utočište u sklopu gradskih zidina tj. upoznali Vrsar na drugi i siguran sam nezaboravan način. Glumačku postavu koja sudjeluje u Casanova touru čine Frano Novljan, Šandor Slacki, Luka Barešić, Sedina Cerovac i Ivona Bulešić, a koji su svojom upečatljivom i nadasve impresioniranom interpretacijom upoznali, nasmijali i intrigirali sve prisutne, te kroz interakciju uvukli prisutne u priču te su tako i sami turisti postali dio priče.

Kako sam bio upoznat s Istra inspirit pričom, imao sam velika očekivanja i jasnu predodžbu što me očekuje, ali da budem iskren, moja očekivanja nisu samo ispunjena, nego su bila sasvim nadmašena. Oduševila me je razina glumačke izvedbe te kako su se glumci uživjeli u uloge. Uz starogradsku kulisu Vrsara, kostimirane glumce i upečatljivost interpretacije priča je bila više nego vjerodostojna, te sasvim sigurno mogu reći kako su se posjetitelji Casanova Toura osjećali kao da su stvarno u tom vremenu i prostoru. Na trenutke su nas u realnost vraćali slučajni prolaznici koji su vizualno “prekidali” osjećaj povijesti i putovanje kroz vrijeme.

Sigurno da nikada tako dobro ne bi upoznao Vrsar niti bi mi ostao u toliko jakom sjećanju da sam sam prošetao ulicama grada. Zato je storytelling koncept toliko važan u turizmu, jer se upravo radi o snažnim emocijama i doživljaju.

No, kao što sam na početku ove priče spomenuo, riječ je riječ, te bez obzira što riječi mogu biti moćne i pokrenuti lavinu reakcija, pravi doživljaj i vrijednost ove priče možete shvatiti samo ako je doživite. Zato bi Istra Inspirit interpretacije morale biti jedna od obaveznih predmeta svim studentima turističkog smjera.

U svakom slučaju, ako želite saznati što je storytelling koncept, svakako preporučujem da doživite jednu od 13 Istra Inspirit priča, bilo da ste iz svijeta turizma ili marketinga. U krajnjem slučaju, kako to inače biva u Lijepoj našoj, sve što je naše ne valja ili ako smatrate kako sam pretjerao s korištenjem superlativima u opisu, izazivam vas da se sami uvjerite.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN