Kina predlaže uvođenje QR kodova za pokretanje međunarodnih putovanja

Kineski predsjednik Xi Jinping, prema pisanju kineske novinske agencije, na nedavno održanom summitu G-20 pozvao je na “globalni mehanizam” koji bi koristio QR kodove za pokretanje međunarodnih putovanja. QR...

Kineski predsjednik Xi Jinping, prema pisanju kineske novinske agencije, na nedavno održanom summitu G-20 pozvao je na “globalni mehanizam” koji bi koristio QR kodove za pokretanje međunarodnih putovanja.

QR kodovima bi se utvrdilo zdravstveno stanje putnika i koristili bi se za priznavanje zdravstvenih potvrda na temelju rezultata ispitivanja nukleinske kiseline.
 
Prema shemi koju Kina primjenjuje od veljače, korisnicima se izdaje zdravstveni kôd koji pokazuje jedno od semaforskih boja – zelena omogućava nekome slobodno putovanje, a narančasta ili crvena ukazuje na to da je potrebna karantena do dva tjedna, a kodovi se temelje na kombinaciji “big data” i informacija koje su sami korisnici dostavili.

Naime, Kineska vlada zatražila je pomoć dvaju internetskih divova u zemlji – Alibaba i Tencent – da se preko njihovih aplikacija koriste zdravstveni kodovi. Alibaba-ina aplikacija za mobilno plaćanje Alipay i Tencent-ova aplikacija za razmjenu poruka Wechat su lideri u Kini, a svaku od njih koriste stotine milijuna ljudi. Postavljanje zdravstvenih kodova na ove platforme mnogima znači lak pristup te mogu pokriti većinu stanovništva.

Da bi dobili “zdravstvenu kod”, građani na stranici za prijavu moraju ispuniti svoje osobne podatke, uključujući svoje ime, nacionalni identifikacijski broj ili broj putovnice i telefonski broj. Zatim se od njih traži da prijave svoju povijest putovanja i jesu li u zadnjih 14 dana kontaktirali bilo kojeg potvrđenog ili sumnjivog pacijenta s Covid-19. Također trebaju označiti polja za bilo kakve simptome koje mogu imati: vrućicu, umor, suhi kašalj, začepljen nos, curenje nosa, bolove u grlu ili proljev. Nakon što vlasti provjere podatke, svakom će korisniku dodijeliti QR kôd u crvenoj, jantarnoj ili zelenoj boji.

Zdravstveni kodovi služe i kao “kontrole” kretanja ljudi na javnim površinama, jer se stanovnicima skeniraju QR kodovi kad ulaze na javna mjesta, te tako zahvaljujući tehnologiji mogu bolje pratiti kontakte ili potencijalna nova zarišta. Jednom kada se dijagnosticira potvrđeni slučaj, vlasti mogu brzo vratiti mjesto gdje je pacijent bio i identificirati ljude koji su bili u kontaktu s tom osobom. 

U roku od tjedan dana od pokretanja, zdravstveni kodeksi Alipay uvedeni su u više od 100 gradova diljem zemlje, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. I druge su se vlade okrenule sličnoj tehnologiji u borbi protiv virusa. Singapur je prošlog mjeseca pokrenuo aplikaciju za pronalaženje pametnih telefona za traženje kontakata, koja vlastima omogućuje da identificiraju ljude koji su bili izloženi pacijentima s Covid-19. Japanska vlada razmatra usvajanje slične aplikacije.

Moskva je također uvela sustav QR koda za praćenje kretanja i provedbu zaključavanja koronavirusa. “Tehnologija sada igra kritično pravilo u suzbijanju pandemije“, rekao je Xian-Sheng Hua, zdravstveni stručnjak za umjetnu inteligenciju u kineskom divu za e-trgovinu Alibaba te dodao: “Kako bi se zaustavilo širenje virusa, traženje kontakata važan je korak i zato se slične inicijative usvajaju u mjestima širom svijeta,” dodala je Xian-Sheng.
 
Kodovi se temelje na kombinaciji “big data” i informacija koje su sami korisnici dostavili. Tehnologiju je razvio gigant financijske tehnologije Ant Financial, a dostupna je putem glavne aplikacije Alipay, ali i putem WeChata koji pripada Alipayevom konkurentu Tencentu.

Za kraj, informacija koja zbunjuje mnoge znanstvenike, u Kini nije bilo drugog vala epidemije Covida19, dok u cijelom Svijetu se iz dana u dan ruše novi neslavni rekordi novooboljelih.

Foto: Nathan Shao

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN