Kineska pokrajina Sečuan i Osječko-baranjska županija uspostavile bilateralnu suradnju. U fokusu turizam i gospodarstvo

Osječko-baranjska županija sudjelovala je na „Belt and Road Sichuan“ međunarodnom forumu za suradnju i razvoj u Kini u ,Pokrajine Sečuan gdje su među 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavljene gospodarske i turističke...

Osječko-baranjska županija sudjelovala je na „Belt and Road Sichuan“ međunarodnom forumu za suradnju i razvoj u Kini u ,Pokrajine Sečuan gdje su među 42 izaslanstva iz 32 zemlje svijeta predstavljene gospodarske i turističke potencijale Županije. Osječko-baranjska županija bila je jedan od glavnih partnera Foruma, a fokus sudjelovanja bilo je područje trgovine i ulaganja.

Četverodnevni posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije, kineskoj pokrajini Sečuan zaključen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i Pokrajine Sečuan o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.

“Memorandum je potpisan u želji za jačanjem prijateljskih odnosa kroz uspostavu međuregionalne suradnje, a cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani Memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura” rekao je župan Anušić prilikom potpisivanja Sporazuma te dodao kako je suradnja s Pokrajinom Sečuan rezultat intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije i njenih resursa, kao i razvoja suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1.

Pokrajina Sečuan posljednjih godina bilježi značajan gospodarski rast. U 2018. godini ostvarila je BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavila ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehnološke industrijske baze kroz ulaganja u elektroničke i informacijske tehnologije.

Hrvatska kao članica Europske unije, zemlja s prekrasnim prirodnim resursima, bogatom kulturnom baštinom, izvrsnom gastro i eno ponudom i osobito nakon uspjeha naše nogometne reprezentacije na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu postala je zanimljiva kineskim turistima, ali i ulagačima. Osječko-baranjska županija geostrateški je izvrsno pozicionirana te prometno dobro povezana s cijelom regijom, pa smo na poziv domaćina predstavili investicijske, ali i turističke potencijale. Vjerujem u razmjenu iskustava i buduću aktivnu suradnju naše županije i pokrajine Sečuan, što sam i naglasio u svom izlaganju na Forumu guvernera”kazao je župan Anušić.

Kako ističu iz Osječko-baranjske županije, guverner Pokrajine Sečuan Yin Li izrazio je velik interes za suradnju u pogledu ekološke poljoprivredne proizvodnje, znanosti i turizma. Stoga je OBŽ uputila poziv guverneru u Osječko-baranjsku županiju, što će biti jedan od sljedećih koraka u realiziranju i jačanju daljnje suradnje.

Održan je sastank i s gradonačelnicima gradova Leshan i Meishan, turistički najrazvijenijim destinacijama Pokrajine Sečuan te im je prezentirao turističku ponudu i poljoprivredne resurse županije. Gradonačelnici su iskazali osobit interes za razvijanje daljnje bilateralne suradnje.

Osječko-baranjska županija temeljem potpisanog Memoranduma i uspostavljenih odnosa s Pokrajinom Sečuan nastavit će promovirati i pozicionirati investicijske potencijale s ciljem jačanja gospodarstva i turizma na području županije, za kraj ističu iz OBŽ.

Foto: Osječko-baranjska županija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN