Kompleks Novih dvora Jelačićevih dobili povijesno – poučnu stazu

Novi dvori bana Josipa Jelačića od danas su bogatiji za povijesno – poučnu stazu koja će posjetiteljima  pružiti najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića,...

Novi dvori bana Josipa Jelačića od danas su bogatiji za povijesno – poučnu stazu koja će posjetiteljima  pružiti najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, životu bana i njegove obitelji, ali i njegovoj vojnoj karijeri.

Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati ju ukupno 13 interpretacijskih ploča, koje će svojim sadržajem ispričati njegovu priču. 

Posjetitelji će tako sada na dohvat ruke imati sve informacije o Vršilnici u kojoj se nekada davno vršilo žito, Muzeju Matija Skurjeni koji je u banovo vrijeme bio spremište plodova, zatim detalje o dvorcu, kapeli sv. Josipa, vrtlarevoj kući i grobnici obitelji Jelačića, ali i o aleji kestena i prekrasnom perivoju koji krasi posjed. 

Osim o zdanjima koje krase ovo imanje, dio interpretacijskih ploča prati i život bana Jelačića te otkriva manje poznate detalje o njegovoj supruzi Sofiji i obitelji, kao i o njegovoj vojnoj karijeri i revoluciji 1848. godine.

Povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića želimo ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstvenog očuvanog kompleksa od nacionalnog značaja. Poučna staza bana Jelačića vodi sve naše posjetitelje kroz vrijeme 19. stoljeća te na zanimljiv i edukativan način interpretira baštinu. Ova staza, zapravo, istovremeno slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpretacije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti” Istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto i napomenuo kako turistička zajednica ovim projektom povezuje turizam, kulturu, obrazovanje i kreativne industrije te stavlja naglasak na kvalitetno upravljanje destinacijom stvaranjem platforme za razvoj novih doživljaja i turističkih proizvoda u Zaprešiću. 

Želimo poslati poruku, u ovim izazovnim korona Covid-19 vremenima, kako se u promociji destinacije i ponudi prilagođavamo novonastaloj situaciji te kako komunikaciji naše turističke priče pristupamo kreativno i proaktivno“, zaključio je Ganjto osvrnuvši se na važnost turističke zajednice u konceptu destinacijskog menadžmenta.

Svi posjetitelji staze, u Turističko informativnom centru koji se nalazi u prizemlju Muzeja Matije Skurjenija, na samom ulazu u kompleks, mogu preuzeti i brošuru „Trenutak uspomene s banom“ koja prati sadržaj staze, nadopunjujući sadržaj interpretacijskih ploča. Za one najmlađe, do jeseni je u planu i posebno izdanje radne bilježnice u kojoj će biti elemenata slikovnice i zabavnih radnih zadataka pomoću kojih će moći provjeriti što su sve naučili šetajući povijesno poučnom stazom.

Revitalizacija Novih dvora od posebne je važnosti za grad Zaprešić pogotovo zbog neograničenog turističkog potencijala koji ovaj kompleks ima te su zbog toga u fokusu grada, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk i napomenuo kako su u proračunu grada Zaprešića za ovu godinu predviđena sredstva i za obnovu kukuružarnika i amfiteatra ispred njega te kako se u taj projekt kreće već ove jeseni.

Foto: TZ Zaprešić

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN