Kontinuirani porast turističkih putovanja u Europskoj uniji kroz 2017. i 2018. godinu

Prema izvješću Eurostata, statističkog ureda Europske unije, u 2017. godini broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u Europskoj uniji dosegao je brojku od preko 3,2 milijarde, što je za...

Prema izvješću Eurostata, statističkog ureda Europske unije, u 2017. godini broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u Europskoj uniji dosegao je brojku od preko 3,2 milijarde, što je za 5,1 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Od 2009. godine bilježi se stalni porast broja noćenja u turističkim smještajnim objektima u Europskoj uniji, ponajviše zahvaljujući porastu noćenja inozemnih turista.

Porast broja noćenja u turističkim smještajnim objektima 2000.-2017. / Eurostat

U 2017. godini, Španjolska je zadržala prvo mjesto (471 milijun noćenja, +3,6% u odnosu na 2016.), zatim slijede Francuska (431 milijun, +6,6%), Italija (425 milijuna, +5,4%) i Njemačka (400 milijuna, +2,7%). Ove procjene uključuju noći provedene u poslovne svrhe ili u slobodno vrijeme.

Najveći porast u ukupnim turističkom noćenjima zabilježen je u Latviji, Sloveniji i Hrvatskoj

Broj noćenja u turističkom smještaju u 2017. godini porastao je u gotovo svim državama članicama za koje su dostupni podaci, pri čemu je najveće povećanje zabilježeno u Latviji (+12 posto), Sloveniji (+11,3 posto) i Hrvatskoj (+10,6 posto). Njih slijede Portugal (+8 posto), Češka (+7,7 posto) i Cipar (+7,3 posto). S druge strane, jedini blaži pad zabilježen je u Luksemburgu (-1 posto, odnosno 28 tisuća noćenja).

Španjolska je glavno odredište za inozemne turiste

U Europskoj uniji, broj noćenja u turističkom smještaju od strane nerezidenata porastao je brže (+6,9 posto) između 2016. i 2017. godine u odnosu na noćenja rezidenata (+3,5 posto). Gotovo svaka država članica Europske unije zabilježila je porast broja turističkih noćenja nerezidenata, osim već spomenutog Luksemburga (-0,6 posto, odnosno 15 tisuća noćenja).

U apsolutnim brojkama, Španjolska je zabilježila najveći broj noćenja koje su nerezidenti proveli u turističkim smještajnim objektima (307 milijuna noćenja, ili 19 posto ukupnog broja koje su nerezidenti proveli u Europskoj uniji).

Noćenja u turističkim smještajnim objektima 2017. / Eurostat

Turistički rezultati Europske unije za četvrti kvartal 2018. godine

Turizam u Turskoj se nastavlja oporavljati (+22 posto). Rast turističkih dolazaka potaknut je širokim rasponom izvornih tržišta i povoljnim tečajem, pokazuju podaci Europske turističke komisije (ETC) za četvrti kvartal 2018. godine.

Srbija i dalje ima koristi od kineskih turista kojima za putovanje u Srbiju nije potrebna viza (+15 posto).

Nastojanja Malte na učvršćivanju svog položaja kao destinacije za 365 dana u godini, se ostvaruju (+15 posto).

Crna Gora ostvarila je solidan rast (+14 posto) zahvaljujući promotivnim aktivnostima provedenim na prioritetnim tržištima (Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Poljskoj i Rusiji) i dobrim zračnim poveznicama.

Latvija je jedina destinacija središnje i istočne Europe koja je zabilježila dvoznamenkasti porast u dolascima (+10 posto).

Europski hoteli su odlično prošli u usporedbi s drugim svjetskim regijama, s rastućim stopama popunjenosti od 1,2 posto i porastom prosječno ostvarene dnevne cijene soba (ADR) od 2,3 posto, što je rezultiralo porastom od 3,5 posto prihoda po raspoloživoj sobi (RevPAR).

Potražnja iz Japana pokazala je mješovitu sliku u kojoj je 20 od 30 destinacija izvijestilo o porastu. Turska je zabilježila značajan porast dolazaka (+70 posto), kao i baltičke i određene balkanske zemlje.

Tijekom 2018. godine američki je dolar ojačao u odnosu na euro i britansku funtu, čime je Europa postala pristupačnija destinacija za američke putnike. Slovenija (+56 posto), Cipar (+47 posto) i Turska (+33 posto) zabilježile su najviše stope rasta dolazaka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dolasci iz Kine porasli su u 24 od 30 europskih destinacija. Porast s ovog tržišta potaknut je širenjem srednje klase u Kini s većom kupovnom moći, poboljšanjem zračne povezanosti i viznih procedura.

Kao što možemo zaključiti, od 2017. pa do kraja 2018. zabilježeni su konstantni porasti turističkih dolazaka diljem Europske unije. Hoćemo li i u 2019. godini osjetiti nastavak povećanja putovanja, tek nam ostaje za vidjeti.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN