Kreće treće izdanje projekta turističkih vodiča “Upoznaj svoju zemlju”

U sklopu trećeg izdanja projekta „Upoznaj svoju zemlju“ Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske će povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, dana 12. siječnja 2019. godine (nedjelja) s početkom u 12:00...

U sklopu trećeg izdanja projekta „Upoznaj svoju zemlju“ Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske će povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, dana 12. siječnja 2019. godine (nedjelja) s početkom u 12:00 sati organizirati besplatna vođenja u svim gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča – članice ZDTVH-a.

Konkretno, radi se o organizaciji besplatnih vođenja od strane lokalnih turističkih vodiča u svakom gradu, a sva vođenja uz turističke vodiče početi će u isto vrijeme. Vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svi posjetiteljima i turistima.

“Svaki državljanin naše zemlje može biti promotor i ambasador svoje domovine, a na isti način htjeli smo ukazati na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine kao i značaj svih turističkih djelatnika za međunarodni ugled zemlje” ističe Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske te dodaje kako su ujedno htjeli istaknuti važnost zaštićenih lokaliteta za predstavljanje zemlje i Pravilnik o popisu zaštićenih lokaliteta (koji je još u izradi) kao i Pravilnik o stručnom ispitu za turističke vodiče, a koji predstavlja jedina mjesta na kojima će našu zemlju predstavljati isključivo oni turistički vodiči koji su se i educirali u Republici Hrvatskoj.

Tromost i ne briga institucija o položaju turističkih vodiča u Hrvatskoj

Inače, iako je odavno trebalo donijeti Pravilnik o stručnom ispitu kao i Pravilnika o zaštićenim lokalitetima to očito nikoga previše ne zabrinjava, što nam samo daje jasan stav kako očito institucijama nije stalo do tržišnog razvoja kao niti do važnosti interpretacije.

Dapače, tu je i još jedan veliki apsurdni problem koji muče turističke vodiče. Naime, turistički vodiči smatraju se slobodnim zanimanjem i samozaposlenim osobama ( od trenutka kada položite stručni ispit za turističkog vodiča ) te nemaju nikakva prava kao nezaposlene osobe od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ ). Ukoliko ostanete bez posla ili ste nezaposleni – nemate nikakva prava. Apsurd u najmanju ruku.

Držanjem statusa quo smo tu gdje jesmo. Dok drugi rastu i razvijaju se, mi stagniramo tj. padamo. Sve je do ljudi, i ovo nema veze s politikom, nego isključivo o tržišnom razvoju. Sve je do ljudi.

/ / / TURISTIČKI VODIČI SMATRAJU SE SLOBODNIM ZANIMANJEM I NEMAJU NIKAKVA PRAVA KAO NEZAPOSLENE OSOBE

Odlična turistička priča i jako važan segment u mozaiku našeg turizma koji smo apsolutno zanemarili. 

Grad su ljudi, pa tako i domaći ljudi su turizam i najbolji ambasadori hrvatskog turizma. Lokalno stanovništvo daje ritam i puls destinaciji, a gosti žele upoznati nas i našu kulturu življenja, običaje, naše priče… jer upravo je to sama esencija turizma.

Zaključno, ovdje se radi o izrazito važnoj temi, upoznavanja svojeg grada i pretvaranje građana u ambasadore hrvatskog turizma. Zašto se ostali gradovi tj. turističke zajednice do sada nisu uključili cijeloj inicijativi , makar im je to „obaveza“ upravo zbog njihove primarne djelatnosti i važnosti teme, a ne košta ništa, nego samo dobre volje, pitanje je koje si moraju postaviti svi turistički gospodarstvenici svakog grada.

Do sada se u projekt „Upoznaj svoju zemlju“ uključilo 24 grada destinacije, a iskreno se nadam kako će se u narednih par dana još više destinacija uključiti u ovu važnu kockicu našeg turističkog mozaika. Naravno ako im je stalo do strateškog razvoja destinacije.

Foto: ZDTVH

Povezane vijesti: