turistički vodiči predsjednica

Kristina Nuić Prka ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Na izbornoj skupštini Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske održanoj ovog vikend u Varaždinu jednoglasno je za predsjednicu ponovno izabrana Kristina Nuić Prka, članica Udruge turističkih vodiča Phoenix – Trogir....

Na izbornoj skupštini Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske održanoj ovog vikend u Varaždinu jednoglasno je za predsjednicu ponovno izabrana Kristina Nuić Prka, članica Udruge turističkih vodiča Phoenix – Trogir.

“U prvom mandatu sam preuzela udrugu u teškim trenucima procesa zakonodavnih izmjena koji su još uvijek u tijeku, a koji imaju značaj za egzistenciju same struke. Iznimno sam zahvalna na zajedništvu svih članova te apsolutnoj podršci i povjerenju koje sam imala tijekom sve četiri godine mandata u kojem smo radili na zaštiti naše struke. Isto se odnosilo poglavito na izmjene zakona koji se odnosio na status nezaposlenih vodiča, srčanu borbu pri izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, lobiranje na europskoj razini , poboljšanje prepoznatljivosti značaja vodiča, primitak u Svjetsku federaciju turističkih vodiča te provođenje niza prepoznatljivih i priznatih projekata”, komentirala je svoj prvi mandat Kristina Nuić Prka te izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo turizma i sporta prihvatilo prijedloge turističkih vodiča koji su se odnosili upravo na organizaciju i provođenje uspješne akcije Safe stay in Croatia.

Turistički vodiči predstavljaju destinaciju, neizravno utječu na povećanu potrošnju turista i zbog svog nastupa stvaraju emociju prema destinaciji koju turisti prepoznaju te je nose svojim domovima i dalje prenose prijateljima. Unatoč problemima s kojima se susreću turistički vodiči dakle uvelike utječu na ugled zemlje u svijetu.

“Obzirom na značaj turističkih vodiča za promociju zemlje u svijetu i činjenicu da smo upravo mi ti koji prezentiramo Hrvatsku pred brojnim medijima, diplomatima, gospodarstvenicima te najviše vremena provodimo s gostima, pri čemu smo i najbolje upoznati s njihovim željama i zahtjevima, smatramo kako bi vodiči trebali biti više uključeni u destinacijski management turističkih zajednica. Također je korektno reći i da smo slijedom kontakata s velikim brojem kolega iz svih zemalja svijeta mogli zaključiti kako je Hrvatska jedna od zemalja koja je najbolje i najprofesionalnije reagirala tijekom krize u smislu potpora gospodarstvenicima. Turistički vodiči su među najvećim stradalnicima u turističkom sektoru tijekom pandemije upravo zbog prirode našeg posla. Prvi dio naše glavne sezone nismo imali (važno je napomenuti da naša glavna sezona traje u razdoblju od travnja do kraja lipnja te od početka rujna do kraja listopada), a broj organiziranih grupa još nije ni približno dosegnuo razinu koju smo imali prije pandemije”, ističe Nuić Prka

Izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu u Zajednici nisu zadovoljni. Naime, prema riječima Nuić Prke, Hrvatska je mogla uvesti načelo reciprociteta i uvjet četiri godine školovanja za edukaciju. Međutim nova Strategija Europske unije za održivi turizam pokazatelj je kako su njihovi dopisi ipak primljeni na znanje, jer je u istoj navedena preporuka Europskoj komisiji da mijenja stav prema struci, pa stoga u Zajednici neće odustati u nastojanjima da zaštite svoju struku i interpretaciju kulturne baštine.

“Kako je izrada pravilnika kojima se uređuje djelatnost turističkih vodiča još u tijeku, aktivno ćemo sudjelovati u procesu donošenja istih, ali i u daljnjem lobiranju na europskoj razini. Obzirom da smo u prethodne četiri godine radili na prepoznatljivosti naše struke, isto ćemo nastaviti i u sljedećem mandatu te se aktivno baviti provođenjem niza projekata koje već razrađujemo. i koje ćemo ubrzo predstaviti javnosti”, najavljuje Nuić Prka svoje ciljeve u sljedećem mandatu.

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske je osnovana 2005. godine i broji 20 udruga članica iz svih dijelova Hrvatske. Respektabilni je član Svjetske federacije turističkih vodiča, a uz brojne projekte koje provodi, ističu projekt Upoznaj svoju zemlju koji se u isto vrijeme provodi u preko 50 gradova Hrvatske.

“Projekt Upoznaj svoju zemlju smo pretprošle godine proveli u preko 50 gradova diljem Hrvatske u isto vrijeme. Prošle godine nas je pandemija spriječila, no svakako ćemo nastaviti tradiciju jer nam upravo reakcija građana i podrška svih medija u Hrvatskoj daje vjetar u leđa i energiju za podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i svih turističkih djelatnika za ugled zemlje u svijetu. Jako me veseli naše međunarodno djelovanje te početak suradnje s više stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, kao i veliko priznanje koje smo primili od strane Svjetske federacije turističkih vodiča za projekt Children the Guardians of our Heritage koji sam imala priliku predstaviti i pred Organisation of World Heritage Cities (Organizacijom gradova svjetske baštine) koja okuplja 250 gradova koji se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i predstavljaju populaciju od preko 250 milijuna stanovnika. Ovaj projekt s, možemo već reći svjetskim priznanjem, je pod imenom ”Dioklecijanova škrinjica” započeo u Splitu u organizaciji Grada Splita i Društva turističkih vodiča Split. Uz provođenje projekta kulturnih ruta Vijeća Europe Iter vitis, Destiancije Napoleon i rute Nikole Tesle, koje provodimo kao ponosni partner Kluba članova selo i Tur Kultur veselimo se još jednom projektu koji za sad držimo u tajnosti, a koji će značiti jednu novu stepenicu u prepoznavanju važnosti turističkih vodiča u vrednovanju kvalitete i utjecaja na potrošnju turista”, rekla je stara-nova predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristina Nuić Prka.

Na kraju recimo kako su u sklopu programa Skupštine, vodiči u organizaciji Društva turističkih vodiča Varaždin te uz podršku Turističke zajednice grada Varaždina i Turističke zajednice Varaždinske županije razgledali Ludbreg, Varaždinske toplice i Varaždin.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN