Krizni odbor UNWTO-a o putovanjima nakon cjepiva

Globalni turistički krizni odbor sastao se po posljednji puta u ovoj godini kako bi nastavio unapređivati ​​koordinaciju i suradnju između svih dijelova sektora. Navedeni krizni odbor je na početku...

Globalni turistički krizni odbor sastao se po posljednji puta u ovoj godini kako bi nastavio unapređivati ​​koordinaciju i suradnju između svih dijelova sektora. Navedeni krizni odbor je na početku pandemije koronavirusa osnovala Svjetska turistička organizacija (UNWTO). Sastanku je ovoga puta domaćin bio Portugal koji će od siječnja predsjedati Vijećem Europske unije.

Ovaj sedmi sastanak bio je usmjeren na osiguravanje koordinacije i usklađivanja napora na ponovnom pokretanju turizma u smislu prekograničnih putovanja prije i nakon cjepiva. Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili pozvao je na izričitiju potvrdu vlada i međunarodnih organizacija kako su moguća sigurna putovanja i kako se turizam može odgovorno pokrenuti. Sastanak je započeo porukom podrške s najviše razine europskih institucija. Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, pozdravio je koordinirani pristup rješavanju ključnih izazova s ​​kojima se ponovno suočava turizam. Istaknuo je i važnost sektora za europska gospodarstva i korake koji su već poduzeti za potporu poduzećima i radnim mjestima, uključujući neviđenu razinu financijske pomoći.

Što nakon cjepiva?

Na sastanku su svoj doprinos dali Harry Theoharis, ministar turizma za Grčku i predsjednik Tehničke skupine Odbora, koji je osnovan u listopadu kako bi unaprijedio usklađivanje protokola. Uz to, Nedret Emiroglu, direktorica za spremnost i jačanje zemlje programa za hitne zdravstvene postupke, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iznijela je potrebne korake za usklađene zdravstvene i sigurnosne protokole za međunarodni turizam.

Kako se cijepljenje protiv virusa COVID-19 počinje provoditi, Odbor je također sudjelovao u posebnom zasjedanju o prekograničnom putovanju nakon cjepiva. Članovi odbora naglasili su kako, iako nedavna otkrića služe za jačanje povjerenja, turistički sektor jedva čeka da cijepljenje postane široko rasprostranjena stvarnost.

Izvor: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN