Krunoslav Capak: Otvaranje granica isključivo ovisi o epidemiološkoj situaciji u svakoj državi. Test nije nikakva garancija

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, vodeći epidemiolog i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govori je o potencijalnom otvaranju granica i kako će...

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, vodeći epidemiolog i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govori je o potencijalnom otvaranju granica i kako će ova situacija utjecati na turističku sezonu.

Vrlo je teško o tome govoriti. Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata i nitko ne zna kakva će biti epidemiološka situacija u Europi i onim država od kuda najviše dolazi turista. U svakom slučaju, ukoliko epidemiološka situaciju i nekoj državi bude gora nego kod nas, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ako bi se ta situacija promijenila, onda bi se naravno razmotrilo to pitanje kako i pod kojim uvjetima će biti moguć ulazak u Hrvatsku.

Turizam neće izgledati isto kao što je izgledao kao prije, naglasio je Capak, te dodao kako će epidemiolozi donijeti jadan poseban okvir o funkcioniranju i uvjetima u koje će hoteli i svi smještajni objekti trebati ispuniti, kao i u uvjete o ponašanju turista dok borave u Hrvatskoj.

Ako će kod nas biti povoljnija epidemiološka situacija, naravno da će naši građani kao domaći turisti moći doći na naše more. A pitanje je da li ćemo pustiti strane turisti tj. otvoriti granice, to isključivo ovisi o epidemiološkoj situaciji u svakoj državi” naglašava Capak.

Capak: Test i potvrde da su zdravi nisu nikakve garancije

Iako je teško predviđati kako će cijela situacija s koronavirusom razvijati, te još ima previše pretpostavki i pitanja, a premalo odgovora, unutar struke se govori o mogućnostima da pri prelasku granice tj. ulasku stranih turista u Hrvatsku, da gosti mogu donijeti potvrdu da nisu bolesni od koronavirusa ili da se na granici napravi testiranje prije ulaska u Hrvatsku.

No, Capak, naglašava kako nikakva potvrda kao nit test nije garancija, da netko za 24 sata neće oboljeti i prenijeti virus.

Test ili potvrda vrijedi jedno vrlo kratko vrijeme jer za 24 sata osoba može postati pozitivna – dakle to nije nikakva garancija. Epidemiološki gledano, garancija bi bila jedino samo kada bi mi imali uvide u uvjete njihove uvjete karantene i kad bi oni proveli 14 dana u karanteni – u tom slučaju mi bi bili sigurni da nam neće donijeti virus. Ili bi trebali imati takvu epidemiološku situaciju u svojoj državi da nemaju novih slučajeva, u tom slučaju je naša populacija sigurna od ulaza od koronavirusa.Vidjeti ćemo kakva će biti situacija i sukladno tome ćemo donositi odluke.” zaključio je Capak.

Opuštanje mjera ne znači a priori i otvaranje granica. Kakvo će stanje biti za jedan ili dva mjeseca nitko ne zna, no granice se neće otvarati naravno ako u drugoj zemlji bude i dalje prisutan koronavirus, kao i kod nas.

Naravno postoji interes za dolaskom iz Slovenije, Mađarske i Češke, barem prema podacima turističkih agencija, no koliko je stvarni interes i intencija, vidjet ćemo ako i kada će se granice postepeno početi otvarati.

Ove godine, svakako će biti fokus na domaćem gostu kao i na vikend putovanjima.

Povezane vijesti: