Kuća halubajskega zvončara – mjesto očuvanja tradicije i obogaćenja turističke ponude

U Općini Viškovo polaganjem kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara započela je prva faza realizacije projekta koji će dati novi zamah društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju Viškova, ali...

U Općini Viškovo polaganjem kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara započela je prva faza realizacije projekta koji će dati novi zamah društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju Viškova, ali i cjelokupne Primorsko-goranske županije.

Kuća halubajskega zvončara imat će višestruku namjenu: izložbeno/ prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice, program zabave i doživljaja, suvenirnicu i ugostiteljski prostor. Realizacija ovog projekta omogućit će turistima sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima povezanima uz običaje zvončara tijekom cijele godine.

Halubajski zvončari su čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a “Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine” jedinstveno je kulturno dobro koje je 2009. godine UNESCO uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dvije godine ranije Ministarstvo kulture RH proglasilo je Halubajske zvončare nematerijalnim kulturnim dobrom.

“Kuća će biti mjesto gdje ćemo s ponosom predstavljati običaje naših zvončara. Bit će to sjedište zvončara odakle ćemo motivirati i nove generacije da naprave svoje prve zvončarske korake. Hvala svim zvončarima i njihovim obiteljima koje su stoljećima održale ove običaje živima”, poručio je Damir Host, predsjednik Udruge Halubajski zvončari.

Posebnost Kuće halubajskega zvončara očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine prepoznate na svjetskom nivou.

Naime, Općina Viškovo je prostor na kojem se na poseban način sljubljuju četiri dobra koje je UNESCO upisao u nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Izgradnja Kuće halubajskega zvončara dio je integriranog projekta “Povežimo se baštinom” u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Za izgradnju Kuće halubajskega zvončara, iz Urbane aglomeracije Rijeka, Viškovu je dodijeljeno nešto manje od osam milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta gotovo 37 milijuna kuna.

Fotografije: Millenium Promocija


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN