Kultura, gastronomija i turizam kao poluga razvoja i prekogranične suradnje Italije i Hrvatske

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljan je projekt KEYQ+ kroz koji je predviđeno povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja...

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljan je projekt KEYQ+ kroz koji je predviđeno povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije, a jedan od glavnih ciljeva je istraživanje okusa i mirisa u ruralnim područjima.

Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalnce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone, a koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.

S realizacijom ovog projekta jačamo naše postojeće prijateljske odnose uz mogućnost primjene najbolje prakse i uključivanje mladih u process kvalitetne izobrazbe. Uz to, jačamo i uspješno valoriziramo naše autohtone istarske proizvode” rekao je gradonačelnik Pule, Boris Miletić. Župan Istarske županije Valter Flego zahvalio se svim partnerima na projektu te je poručio kako je program razvijanja kulinarstva u skladu sa strategijom razvoja Istarske županije koji će Istru učiniti još prepoznatljivijim subjektom na svjetskom tržištu.

U sklopu projekta pilotirati će se povećanje atraktivnosti i valorizacija povijesnih kulturnih građevina i područja, Tržnica u Puli iz razdoblja Austrougarske monarhije i u Trstu povijesna zgrada pod nazivom „Brod slobode“ koji je skrenuo na istok“ sagrađenu 1950. godine. U dvjema zgradama postavit će se i opremiti profesionalne didaktičke kuhinje gdje će ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika, te koje će na zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić ovom je prilikom kazao kako su dvije bliske regije gotovo geografski spojene te kako je kvaliteta kulinarstva iznimno bliska. “Ovaj je projekt primjer spoja izvrnosti i tradicije te je također pokazatelj dobre prekogranične suradnje i primjer za cijelu EU.” – kazao je EU parlamentarac Ivan Jakovčić te je predložio stvaranje kulinarske akademije koja bi omogućila dodatno dizanje kvalitete kuhanja i turističke ponude.

U realizaciji projekta sudjeluju partneri iz Italije s nekoliko tvrtki, udruga i institucija. Projekt će se realizirati u sklopu programa Interreg prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Italije, a prijavljen je u sklopu programa Prioritet ulaganja 6c: Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine. Aktivnosti su primarno usmjerene na poticanje gospodarskog razvoja kroz održivi turizam ili druge aktivnosti zasnovane na zaštiti i promociji prirodne i kulturne baštine.

Cijeli projekt je odličan nastavak priče i nadogradnja oko Edukacijskog gastronomskog centra Istre

Prije pet godina, točnije 2013. godine, otvoren je Edukacijski gastronomski centar Istre u vlasništvu AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., koji je osnovan kao ključ kvalitete istarske gastronomije te koji djeluje kao platforma za valorizaciju i zaštitu istarskih proizvoda te zaštitu istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.

Inače, kao što je gore navedeno, projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska, vrsta poziva Standard+, koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Valorizacija istarske, ali i hrvatske gastronomije se provodi pomoću edukacijsko – kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima i ostalom kuharskom osoblju. U sklopu centra, kuhari predavači vode kuharske radionice u potpuno opremljenoj didaktičkoj kuhinji, gdje uz pomoć modernih kuhinjskih uređaja, ali i multimedijalne opreme, svi kuhari polaznici u potpunosti prate tijek radionica“, navode iz AZZRRI-a.

Ovo je odličan primjer nadogradnje i širenja priče, pogotovo kroz korištenje financijskih sredstva kroz EU fondove. Prvo je otvoren Edukacijski gastronomski centar, Istre ( EGCI ) , a sad se kroz novi projekt i suradnju s partnerima iz Italije, cijela priča nadovezuje na odlične temelje i daje mu novu dodanu vrijednost. Također, ono što je najvažnije u cijeloj priči, projekt je živ, dapače, ovim mu se daje novi vjetar u leđa, jer se otvaranjem EGCI nastavilo s raznim vrhunskim edukacijskim programom za konobare i kuhare u Istri. Za sve one koji se žele dodatno educirati i razvijati svoja stručna znanja u gastonomiji, cijeli program edukacijsko – kuharskih radionica za ugostitelje za 2018 godinu pogledajte ovdje 

Ono što je nažalost čest slučaj u Hrvatskoj, odradi se neki projekt sve po protokolu, te onda sve stane. A upravo smisao cijele priče je da nakon što se projekt realizira ( kroz gradnju tehnološkog parka, gastro centra itd… ), da tek tada počinje posao, da bude samoodrživ jer sredstva EU fondova su tu da nam omoguće temelje za razvoj, kao što slučaj kod EDCI-a. Sam gastronomski centra nema svrhu kao građevina, ako se stvarno u njemu ne educiraju konobari i kuhari. Jer jedino tako možemo utjecati na povećanje kvalitete destinacije – edukacijom i sinergijom. To je pravi smjer kako se strateški razvija turistička destinacija. Netko se bori za status quo, dok su neki proaktivni i pametnim razvojem, korak po korak, sve više podižu granicu kvalitete.
Zato je Istra u turističkom smislu tu gdje je, jer se bore i pametno razvijaju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN