Kupom u Sisku ponovo plovi turistički brod Juran i Sofija

Kupom u Sisku ponovo plovi brod Juran i Sofija, novi turistički sadržaj s panoramskim pogledom na Sisak. Tijekom panoramske vožnje brodom Juran i Sofija turisti će na drugačiji način...

Kupom u Sisku ponovo plovi brod Juran i Sofija, novi turistički sadržaj s panoramskim pogledom na Sisak.

Tijekom panoramske vožnje brodom Juran i Sofija turisti će na drugačiji način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska te prirodu koja ga okružuje. Brod Juran i Sofija, izgrađen 2003. godine, prošle je godine bio na temeljitom remontu kako bi se uredio i prilagodio prijevozu putnika, a od subote 27. lipnja ponovo će biti na raspolaganju turistima koje će voditi nakružne plovidbe Kupom.

Plovidba je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine. Naime, turistima, posebice onima koji dolaze iz Zagreba, preporučuje se da izlet nastave 30 kilometara dalje u Parku prirode Lonjsko polje.

U plovidbama brodom Juran i Sofija uživat će naši sugrađani i njihovi gosti. Želja nam je ojačati ovdašnju turističku ponudu, obogatiti ju obližnjim Parkom prirode Lonjsko polje, ali i na održiv način koristiti resurse koje Sisku daje priroda. Posebno mjesto tu imaju rijeke na kojima je Sisak gradio svoju povijest i koje ne smiju biti zanemarene u njegovoj budućnosti, istaknula je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Brod Juran i Sofija u vlasništvu je grada Siska, a njime upravlja Park prirode Lonjsko polje. Brod Juran i Sofija od početka nosi isto ime – ono nadjeveno po priči o sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog koja se zove još i Turci kod Siska, prva je hrvatska drama ilirskoga razdoblja, a priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama.

Park prirode Lonjsko polje kontinuirano radi na jačanju turističke infrastrukture i ponude namijenjene posjetiteljima. Posljednjih tjedana u Lonjskom polju raste broj domaćih gostiju što nas potiče da i dalje sustavno osluškujemo njihove potrebe i odgovaramo na njih turističkim proizvodom koji veliku pozornost pridaje očuvanju prirode. Rijeke tu imaju velik turistički potencijal“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Zbog toga se jača flota Parka prirode Lonjsko polje. Uz dva nadzorna čamca za čuvare prirode te Jurana i Sofiju, flota Parka prirode Lonjsko polje ima i plovilo Vodomar, četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

Informacije za putničke agencije

Brod Juran i Sofija plovit će subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima s isplovljavanjima kod Malog Kaptola u 11 i 13 sati (sve do listopada), a plovidba traje sat vremena. Djeca do 7 godine voze se besplatno, a za starije je karta 20 kuna. Oni pak koji kupuju kartu za vožnju brodom u paketu s vikend programom u Parku prirode Lonjsko polje, to će ukupno platiti 55 kuna. Brod može primiti 70 osoba.

Uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. Za posebne prigode mogu ga unajmiti tvrtke te organizirane skupine posjetitelja.

Povezane vijesti: