LADO kao ambasadori hrvatskog turizma

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Također, LADO posjeduje fundus s više od 1.200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina te ga samim time slobodno možemo nazvati putujućem muzejom koji je od iznimne vrijednosti i važnosti za čuvanje i njegovanje našeg identiteta, kulture življenja i običaja. Stalno ističem, kako trebamo biti i prodavati ono što jesmo – Hrvati. To je sama esencija turizma, a ne Kinezima prodavati kineski ples. Turisti žele čuti, vidjeti i okusiti našu povijest, našu kulturu, naš način življenja.

Moramo poštivati sami sebe jer jedino tako će nas poštivati i drugi. A upravo s poštivanjem nas samih imam najveći problem. Kakva je naša turistička ponuda? Koji je naš turistički proizvod? Da li prodajemo sebe i našu gastro raznolikost? Zašto još uvijek na jednoličnim štandovima na rivama prodajemo kineske „suvenire“? Zašto nema više Ribarskih fešti gdje turistima prodajemo Jadranske srdele, klape i KUD-ove, domaća vina i gastro delicije, autohtone i ručno rađene lokalne suvenire?  Pa ljudi moji, to je turizam i to turisti žele.

lado11111

Ribarske fešte moraju biti svaki tjedan da svaki turist koji dođe u destinaciju može doživjeti tu priču. A sad zamislite da ne uništavamo našu tradiciju tj. naše male lokalne ribare s barkama, da organizirano vode turiste rano ujutro na pecanje i vožnju na bonaci svojim barkama. To je doživljaj, a tek ako se i upeca neka riba, to je spektakl. A gdje je učenje vezanja čvorova, čišćenje ribe, izrade lokalnih suvenira itd… možemo proširiti priču koliko hoćemo.  Ovo je samo jedan plastični primjer kako ne poštujemo sami sebe, naravno još uvijek na nekim destinacijama ima ribarskih fešti, ali nažalost i one nestaju.

Poštujmo sami sebe, našu tradiciju, povijest, baštinu, način življenja i identitet.

Upravo Lado s ponosom predstavlja više od 100 koreografija koje predstavljaju zadivljujuću različitost plesova, pjesama i nošnji, a jučer je dodana i nova koreografiji na listi hrvatskog ponosa – „Po zelinskom kraju“. Glazbeno-scenski prikaz zelinske folklorne baštine rezultat je koreografa g. Ivice Ivankovića i njegovog istraživanja u Svetome Ivanu Zelini i okolici, kao i znanja usvojenih na davnim folklornim seminarima na kojima su plesove zelinskoga Prigorja predstavili pokojni dr. Ivan Ivančan, te Ivan Kamenarić. Osebujnu folklornu građu zelinskog kraja i danas njeguju i predstavljaju lokalna kulturno-umjetnička društva. “Za potrebe ovoga novog scenskog predstavljanja i oživljavanja zelinske folklorne građe, Ansambl LADO posjeduje jednostavne i vrlo lijepe originalne zelinske narodne nošnje koje je za LADO birao još njegov osnivač, prof. Zvonimir Ljevaković. Stoga su moje zadovoljstvo, ali i čast postavljanja ove koreografije, još i veći.”, izjavio je Ivanković.

lado111

To je priča koju moramo ispričati našim turizma. Lado je čuvar upravo te tradicije, baštine i običaja da ne nestanu u zaboravu. Više od šest desetljeća Lado djeluje na pozornicama diljem svijeta te s preko 5.000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta priča priču o našim običajima i identitetu, priču o Hrvatima.

Lado svakako zaslužuje nositi titulu ambasadora hrvatskog turizma. Kapa do poda.

Budimo kao LADO.

Foto: Lado.hr

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN