Lado obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja

Godinu u kojoj obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema program „Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima“, u potpunosti...

Godinu u kojoj obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema program „Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima“, u potpunosti posvećen pjesmama i plesovima Hrvata izvan domovine.

Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO posvećuje svoju rođendansku sedamdesetu sezonu djelovanja.“, napominje umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan te ističe kako sam naziv programa poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, na poštivanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.

Prilika da svojim gostima pokažete našu kulturnu i povijesnu baštinu.

LADO posjeduje fundus s više od 1.200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina te ga samim time slobodno možemo nazvati putujućem muzejom koji je od iznimne vrijednosti i važnosti za čuvanje i njegovanje našeg identiteta, kulture življenja i običaja. Stalno ističem, kako trebamo biti i prodavati ono što jesmo – Hrvati. To je sama esencija turizma. Turisti žele čuti, vidjeti i okusiti našu povijest, našu kulturu, naš način življenja.

To je priča koju moramo ispričati našim turizma.

Lado su čuvari naše tradicije, baštine i običaja te svojim djelovanjem brinu da oni ne nestanu u zaboravu. Više od sedam desetljeća Lado djeluje na pozornicama diljem svijeta te s preko 5.000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta priča priču o našim običajima i identitetu, priču o Hrvatima. Lado svakako zaslužuje nositi titulu ambasadora hrvatskog turizma.

Informirajte svoje goste o LADO-u ili još bolje, kao domaćin u obiteljskom smještaju povedite ih na slavljenički koncert i budite ponosni na našu tradiciju, povijest i baštinu. Zadar – probudi se, to je kvalitetni i autentični sadržaj koji turisti žele vidjeti i doživjeti.

Slavljenički koncert održat će se u Zadru 26.travnja.2019 u Arsenalu Zadar. Više informacija o koncertu potražite OVDJE

Foto: LADO

Povezane vijesti: