Lošinjski krokant Crocantessa  - jednostavno najbolji suvenir 2024.

Simply the Best

Autor:  HrTurizam.hr

11. travnja 2024.

U sklopu turističkog sajma Burza Put dodijeljene su nagrade Simply the Best za najbolje nove turističke proizvode u 2024. godini, a Lošinjski krokant Crocantessa pobjednik je u kategoriji Suvenir.

24. burza Put ove se godine održala u Crvenoj luci u Biogradu na Moru, u organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), agencije VAL 042 i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

Obavezni dio ove turističke konferencije godišnja je dodjela nagrada najboljima u turističkoj ponudi Hrvatske, a nagrada Simply the Best dodjeljuje se kontinuirano od 2010. godine. Među više od 300 prijavljenih projekata, agencija i destinacija odabrano je po 5 finalista u 8 kategorija –Ugostiteljstvo, Putnička agencija, Manifestacija, Suvenir, Propaganda, Novi projekt u turizmu, Osoba ili udruga i Destinacije godine.

Lošinjski krokant Crocantessa pobjednik je svoje kategorije, te je s replikom antičkog nakita „Ninske i Visočke naušnice“ podijelio prestižni naslov najboljeg novog suvenira u turističkoj ponudi Hrvatske. 

Petar goles i svecani krokant
Petar Goleš i svečani krokant / Izvor: TZ Mali Lošinj

Nagradu su preuzeli Petar Goleš i Katya Žic-Antunović, ispred tvrtke Porat d.o.o., Mali Lošinj, proizvođača ove slastice.

„Veliko je zadovoljstvo biti prepoznat i dobiti ovakvo priznanje od turističke industrije, niti godinu dana otkad je Crocantessa na tržištu, osobito ako znamo da je ovo naš prvi iskorak iz poznatog nam svijeta sladoleda i kolača. Ponosni smo na Crocantessu i zahvalni turističkoj i cijeloj lošinjskoj zajednici koja je prihvatila i podržala Lošinjski krokant.“

Lošinjski krokant CROCANTESSA postao je novi suvenir Malog Lošinja u srpnju prošle godine.

Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana, osobito popularna u zlatno doba lošinjskog pomorstva, u 18. i 19. stoljeću. Pripremao se u imućnim obiteljima od tad skupocjenog šećera i badema, isključivo za najsvečanije trenutke poput kršenja, vjenčanja i porinuća jedrenjaka. Na vrhuncu proslave krokant se razbija za sreću, tradicionalno sabljom, te se dijeli uzvanicima. 

Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, ručno i prema obiteljskom receptu te se pakira u luksuznu ambalažu koja ga štiti od loma. Zamišljen je kao poklon ili kao suvenir, a onaj koji ga dobije može ga razbiti za sreću i podijeliti s dragim ljudima. 

Losinjski krokant ivan brcic 1 resize
Foto: Lošinjski krokant - Ivan Brčić 

Losinjski krokant ivan brcic 2 resize

Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova.

Tradicija lošinjskog krokanta živi i danas, pa gotovo da nema svečanosti na kojoj se ne razbija sabljom. Crocantessa je izrazito dobro prihvaćena od Lošinjana i posjetitelja otoka, te je u vrlo kratkom roku postala omiljen i obavezan suvenir s otoka Lošinja. 

Naslovna fotografija: TZ mali Lošinj / Antonio Pavela / ilustracija: hrturizam

Autor:  HrTurizam.hr

11. travnja 2024.