Paušalni porez u Malom Lošinju ostaje isti

Iz dana u dan sve više gradova i općina donosi odluku o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu.  Tako je danas nakon Karlovca i...

Iz dana u dan sve više gradova i općina donosi odluku o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. 

Tako je danas nakon Karlovca i Mali Lošinj donio odluku kako se paušalni porez neće mijenjati te će iznosi 300,00 kuna kao i svih ovih godina.

Grad Mali Lošinj, kao i Turistička zajednica Malog Lošinja, nadaju se da će ova visina paušalnog poreza privatne iznajmljivače potaknuti na nastavak aktivnosti ulaganja koje već provode s Gradom i TZG Malog Lošinja. “S obzirom na povećanja koja su zahvatila naše sugrađane vezano uz novi sustav gospodarenja otpadom, za sada smo procijenili da ne ćemo mijenjati visinu paušalnog poreza, odnosno nećemo dodatno opterećivati naše sugrađane. Ostat će 300 kuna kao i do sada. Ovom odlukom želimo dati poticaj našim privatnim iznajmljivačima tako što ih nećemo dodatno financijski opteretiti neovisno o tome što smo jedna od najkonkurentnijih destinacija u Hrvatskoj”  istaknula je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Na području Grada Malog Lošinja postoji 1.090 iznajmljivača, 2.214 smještajnih jedinica, 6.500 osnovnih kreveta u apartmanima, sobama, kućama za odmor koji su u 2018. godini ostvarili 439.183 noćenja od ukupno ostvarenih 2,372.329 noćenja. Privatni smještaj i dalje čini značajan udio ukupnim noćenjima te sudjeluje u ukupnom turističkom prometu s udjelom od 18,5%.

Rekordna turistička godina na Lošinju

Lošinjski originalni suveniri

S više od dva milijuna ostvarenih noćenja u protekloj 2018. godini, na Lošinju je ostvareno 3% više dolazaka i 2% noćenja što prošlu godinu svrstava u još jednu rekordnu turističku godinu. 

Tako je u 2018. godini ostvareno 317.328 dolazaka (+3%) i 2.372.329 noćenja (+2%), a za 86,3% noćenja zaslužni su inozemni turisti, dok je domaćih bilo 13,7%. I dalje je Lošinj najomiljenija destinacija velikog broja Slovenaca, Nijemaca, Talijana i Austrijanaca (68,8%), a ipak veliki porast zabilježen je i s francuskog tržišta (85%) te švedskog (44%). 

Udio noćenja TZG Malog Lošinja u ukupnim noćenjima Turističke zajednice Kvarnera tako iznosi 12,5% u 2018. godini.

Naslovna fotografija: Hrvoje Serdar / Izvor: TZ Lošinj

POVEZANA VIJEST:

ULASKOM U NOVU GODINU POSKUPILA BORAVIŠNA PRISTOJBA 

IZNAJMLJIVAČI IMAJU NAJVIŠE KORISTI OD TURIZMA? 

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI NA UDARU: TKO PROFITIRA I KOJE SU POSLJEDICE?

Povezane vijesti: