Jedna izjava koja jako puno govori o svim aspektima turizma.
“Ne smijete nikada zaboraviti tko ste, što ste i odakle dolazite i vaše vještine s lokalnim proizvodima. Ne bih htio da hrvatski chefovi učine istu grešku kao i talijanski ili španjolski, koji pokušavaju zadovoljiti turiste, a zaboravljaju tradiciju. Važno je da zaštitite i branite recepte svojih predaka, inače će se izgubiti. Razumijem da želite opstati turistički, ali morate turistima govoriti realno”
- poručio je Chef Lionel Levy 2017. godine kada je održao radionicu u Hrvatskoj.
Dodao je i kako je francuska kuhinja iako ima ogromno tradiciju svojevremeno bila pod jakim utjecajem stranih kuhinja, posebice španjolske, ali su se uspjeli otrgnuti tim utjecajima i vratiti se korijenima.
Što u gastronomskom smislu nudimo našim gostima? Što je Hrvatska u tanjuru? Probaju li je naši gosti?
Naša najveća prednost je nevjerojatna raznolikost u kulturi i načinu življenja, pa tako i u gastronomiji, iz regije u regiju. To je naše najveće blago i kapital. To je baza oko koje se moramo igrati na tanjuru.
I zato velika podrška za Novalju, koja najavljuje novi hedonistički gastronomski događaj na otoku Pagu, novaljski ubed – tradicionalnu kuhinju u vrhunskoj izvedbi zanimljivog naziva MarsOvca. U ogradici na Novaljskim Škuncinim stanima 26.travnja od 11 sati započinje priča o MarsOvci.
Uz vrhunske novaljske ugostitelje točno u podne, predstavit će organizatori svojim gostima i medijima pravi „novaljski ubed“, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala.