MarsOvca - Novalja poziva na manifestaciju koja prezentira tradicionalnu gastronomiju otoka Paga

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.

Paška ovca doista je jedinstvena životinja - možemo slobodno reći "ovca nad ovcama" - jer je dokazala kako može preživjeti na golom kamenu.

Površinu otoka Paga, gdje ove posebne ovce uspijevaju pronaći hranu, karakterizira posolicom začinjeno mirisno smilje i drugo aromatično bilje.

"Ovca nad ovcama" daje mlijeko od kojega vrijedne ruke lokalnih poljoprivrednika stvaraju paški sir, najbolji sir na svijetu. 

Novalja hrana

Bura i burno more pridonose da ovaj otok mnoge podsjeća na neke druge planete, često na Mars. Stoga čudesnoj paškoj ovci izvrsno pristaje naziv - MarsOvca.

Novaljci su svoju ovcu odlučili staviti na tron, gdje i pripada, te tako ovoj skromnoj životinji zahvaliti što ih već stoljećima hrani. Gastronomskom manifestacijom MarsOvca odlučili su prezentirati tradicionalnu gastronomiju za koju je itekako zaslužna upravo paška ovca. 

"MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica", ističu organizatori ove nove gastro manifestacije, Udruga obrtnika Novalja - ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

Novalja hrana 2

Novalja hrana 1

Priča o MarsOvci započinje u ogradici na Novaljskim Škuncinim stanima 26.travnja od 11 sati.

"Tom prilikom ispričat ćemo priču o MarsOvci te zajedno sa svojim vrhunskim ugostiteljima u 12 sati, točno u podne, ponuditi pravi 'novaljski ubed', spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala. Sada su ponovno pred nama, odoljela svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane", poručuju organizatori.

Marsovca

Pozivaju također na večernji dio gastro programa MarsOvca, planiran za javnost istog dana na Trgu Bazilike s početkom u 19 sati.

Ljubitelji autohtone kuhinje moći će gustirati jela koja će pripremati čak 12 poznatih restorana s područja grada Novalje. Na svakom stolu bit će predstavljena Bljac i Mljac jela, ali sva nadasve fina. 

MarsOvca moći će se po prvi puta ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, od 26. travnja do 26.svibnja, kada je ona najsvježija i najukusnija.

Sve goste željne novih i drevnih okusa na menijima pojedinih ugostiteljskih objekata u Novalji očekuju tradicionalna i pomalo zaboravljena jela, poput tripica, koprtla, utrobica s kapulon i janjetine na gradele, uz domaće namirnice i priloge od zelja i krumpira te skuta, sir i surotva.

 

"Očekujemo Vas 26. travanja u Novalji, na otoku Pagu, mjestu rođenja MarsOvce. Pridružite nam se na hedonističkom događaju stvorenom samo za prave gurmane," navode organizatori , Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

Foto: Turistička zajednica grada Novalje

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.